Millionprojekt: Robotter skal finde 'guld' i dit skrald

Vestforbrændingen har fået en milliondonation til at udvikle de første robotter, der kan sortere storskrald. Lykkedes det, bliver det det første anlæg af sin slags i verden.

Når danskerne læsser aflagte sofaer, havemøbler, garderobeskabe og uddaterede elektriske dimser på forbrændingen, bliver langt det meste brændt. 

Et banebrydende projekt på Vestforbrændingen skal istedet forsøge at få robotter til automatisk at sortere affaldet. 

Bliver forsøget en succes, bliver det en verdensnyhed. 

- Vestforbrændingen var jo rundt omkring i Europa og se de anlæg, der er. Og vi kan se, at der er flere forskellige robotanlæg, der kan noget forskelligt. Men der er ikke rigtig nogen af dem, der har fokuseret på storskrald. Der har vi været inde og vurdere, at det faktisk er en mulighed, siger Yvonne Amskov, der er udviklingschef på Vestforbrændingen. 

FAKTA OM VESTFORBRÆNDINGEN 

  • Vestforbrændingen er ejet af 19 kommuner og hjælper hver 6. borger i Danmark af med skrald
  • Over 25.000 ton storskrald bliver i dag kørt direkte til forbrænding.
  • Ifølge Vestforbrændings undersøgelser vil op mod 50 pct. af det affald kunne udsorteres til genbrug på det nye robotsorterings-anlæg

Milliondonation 

Robotprojektet er støttet med 12,8 millioner fra Miljø- og Fødevareministeriets pulje til udvikling af miljøteknologi.  Det nye robotanlæg vil blive placeret i Frederikssund, og ambitionen er at genanvde 12.500 ton mere storskrald end i dag. Storskrald er nemlig en af de typer affald, som der i dag bliver genanvendt meget lidt af. 

- Helt grundlæggende vil vi gerne have mere af det rigtige til genanvendelse. Mange af de materialer, man ender med ikke at genvende ved storskrald, ville være rigtig gode til at genanvende, siger udviklingschef på Vestforbrændingen, Yvonne Amskov. 

Det gælder materialer som træ, papir og tekstiler. 

Vestforbrændingen skal nu i gang med udtænke, hvordan robotten skal skrues sammen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik