Lærerne: Millionbesparelser kan gå voldsomt ud over skolerne

Hvidovre kommune står overfor en massiv spareøvelse til dette års budgetforhandlinger. Spareøvelsen risikerer at gå voldsomt ud over skoleområdet.

Kommunalbestyrelsen i Hvidovre står overfor en svær opgave til dette års budgetforhandlinger.

Over de næste to år skal de nemlig finde en samlet besparelse på 4 % af kommunens samlede budget, hvad der svarer til omkring 100 millioner kroner.

Kommunen har allerede behandlet ét budgetforslag, men på anmodning af borgmester Helle Moesgaard Adelborg, Soc. Dem., er der blevet foreslået yderligere besparelser.

I det nye foreslag står skole og udannelsesområdet til at blive skåret med adskillige millioner kroner. Besparelsen er sat til at stige for hvert år frem mod 2021 og hvis besparelsen bliver vedtaget, står området til at blive 22,8 millioner kroner fattigere.

- Hvis man gennemfører de foreslåede besparelser, bliver kvaliteten for eleverne og undervisningen i den grad forringet. Det kan man simpelthen ikke være bekendt, siger kredsformand i Hvidovre Lærerforening, Flemming Ernst.

Politisk ansvar

I første omgang understreger formand for Børne- og Uddannelsesudvalget Kenneth F. Christensen, Soc. Dem., at de besparelser der er varslet i direktionens forslag netop bare er forslag. Samtidigt udtrykker han, at kommunen står overfor en usædvanligt svær opgave.

- Det er det 12. budget, jeg er med til at lave, og det 13. jeg skal leve under. Det står ikke mål med noget af det, jeg har oplevet tidligere, siger han.

Forslaget skal stadig behandles i kommunens økonomiudvalg og herefter til 2. behandling i byrådet, og formanden er ikke klar til at frede noget område endnu.

- Som Formand for Børne- og Uddannelsesudvalget har jeg selvfølgelig en interesse i, at det område slipper så billigt som muligt, men vi har en svær opgave foran os, siger han.

Flemming Ernst hæfter sig ved, at politikerne foreløbigt ikke har givet instrukser til, hvordan besparelserne skal gennemføres på skolerne. Det mener han, er at svigte sit politiske ansvar.

Ifølge Kenneth F. Christensen vil politikerne være med til at sætte de overordnede rammer for besparelserne, men en del af opgaven vil, såfremt besparelserne bliver gennemført, ligge hos skolelederne.

- Der er stadig noget, der hedder et ledelsesrum, og de enkelte skoleledere har en god idé om, hvordan man bedst kan gennemføre besparelser hos dem, siger han.

En del af forklaringen til den store besparelse i Hvidovre kommune, skal ifølge Kenneth F. Christensen, Soc. Dem., findes i regeringens vedtagne effektiviseringsbidrag, som koster kommune 40 millioner kroner over de næste par år, samt at kommunen er udfordret på demografien.

- Vi får mange børnefamilier og flere ældre. De gode skatteborgere uden børn, dem der kan bidrage mere og koster mindre, dem mangler vi, siger han. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik