Million-renovering i Ballerup er løbet løbsk: "Hold da op"

Den almene boligafdeling Ellebo i Ballerup skal renoveres for millioner, men siden byggeriet startede, er udgifterne løbet løbsk.

Lige nu vogter et enormt byggetelt over en boligblok i Ballerup.

Boligblokken er en del af boligafdelingen Ellebo, og under teltet er et omfattende renoveringsarbejde igang. Et arbejde, som også var tænkt til de resterende 3 blokke, men som lige nu må står måbende tilbage.

Siden arbejdet begyndte, er en række nye udfordringer dukket op. Nu lyder regningen ikke længere på 298 millioner for det samlede arbejde, men svimlende 512 millioner kroner. 

- Alle renoveringsprojekter rummer overraskelser og uforudsetheder, og det planlægger vi også efter, men denne her kaliber er godt nok enestående, siger Rolf Andersson, byggedirektør i KAB der styrer renoveringen.

Landsbyggefonden finansierer projektet, og de har afvist at finansiere den ekstra udgift, så nu trækker byggedirektøren i håndbremsen.

Asbest og svage konstruktioner

Boligafdeling Ellebo blev opført i midten af 1960'erne og trænger ifølge byggedirektøren som mange andre boliger ældre boliger ganske naturligt til en omgang. Derfor blev renoveringen også godkendt af kommunalbestyrelsen i Ballerup i 2015.

Renoveringen gik i gang i 2016 - og så begyndte fejlene at melde sig.

- Vi fik tidligt at vide, da vi begyndte at skille den ene bygning ad, at der var nogle byggetekniske forhold, som så skulle afklares i forhold til, hvad det ville koste at udbedre. Der har vi langsomt fået forskellige tal, siger Rolf Andersson.

Siden 2016 er prisen på udbedringerne kun vokset, og nu ender de totale omkostninger altså på 512 millioner kroner. 223 millioner kroner dyrere end forventet. En stigning på omkring 75 procent.

'Levn fra fortiden'

Når renoveringen kan stikke sådan af, skyldes det, at man i den første ejendom har fundet blyholdig maling, asbest i facaden, svagt fundament og skæve konstruktioner. 

Levn fra fortiden, konstaterer byggedirektøren.

- Entrepenøren i 1960 har jo snydt med armeringen. Maling med bly kender vi fra andre projekter, og ligeså er asbest blevet brugt. Det er "god" teknik fra gamle dage og altsammen noget, vi i dag anerkender som sundhedsfarligt, siger Rolf Andersson.

Når alle fire blokke er udført på samme tid af den samme entrepenør,  er der ifølge Rolf Andersson overvældende sandsynlighed for, at de samme fejl vil blive fundet i de øvrige blokke.

Chokerede beboere

Lige nu er mange beboere genhuset i de øvrige blokke. Hver dag følger de renoveringen af den første blok, for mange skal flytte tilbage, når den engang står færdig.

I går fik blandt andre Connie Christensen, der også sidder i afdelingensbestyrelsen, nyheden om den enorme million-konsekvens.

- Jeg har godt været klar over, at noget ulmede, men jeg har ikke fået noget at vide. Så blev jeg både chokeret og ikke chokeret, da jeg fik brevet. Alligevel tænker man "hold da op" - alle de mennesker det her går udover, siger Connie Christensen.

'Noget radikalt anderledes'

Det brev, hun hentyder til, er et, KAB har sendt, og i det er de byggetekniske "fund" beskrevet. I brevet står der også, at den første blok bliver renoveret færdig efter planen, og så kommer der en ny plan for de øvrige 3.

- Man kan sige, at jeg så er en af de heldige, fordi jeg flytter derover. De andre får ikke det, vi får derovre, det tror jeg ikke på, siger Connie Christensen.

Den konsekvens prøver de heller ikke at skjule hos KAB.

- Hvis vi skulle fortsætte uden at ændre noget, så ville det altså blive til et projekt, der ville koste over en halv milliard. Så det bliver noget radikalt anderledes for de tre andre blokke, siger Rolf Andersson, byggedirektør i KAB.

Det ligger langt fra fast, hvad "radikalt anderledes" betyder. Først skal KAB indlede en proces med kommunen og Landsbyggefonden, og så vil et nyt projekt blive forelagt beboerne. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik