Miljøsvineri: Fire mænd skyldige i historisk sag

Fire mænd har i stort omfang læsset byggeaffald af på både offentlige og private grunde, fastslår byret.

Hovedmændene i danmarkshistoriens største straffesag om miljøsvineri er mandag kendt skyldige i at have dumpet enorme mængder byggeaffald.

Det er Retten i Glostrup, der efter 23 retsmøder er nået frem til, at de to mænd på henholdsvis 33 og 40 år er skyldige.

Det samme er sagens to andre tiltalte, der har ageret chauffører for hovedmændene i deres virksomhed med nedrivning af huse.

Ifølge anklagen blev cirka 50 containerlæs og mere end 2000 ton byggeaffald i løbet af 2014 dumpet forskellige steder på Sjælland. I sin kendelse fastslår retten da også, at der er tale om miljøsvineri af både systematisk og organiseret karakter.

Derfor er sagens hovedmænd kendt skyldige både i overtrædelse af miljølovgivningen og i overtrædelse af den skærpede bestemmelse i straffelovens paragraf 196, stk. 2, som har en strafferamme på fængsel i op til seks år.

Den bestemmelse blev indført i 2006, men er ikke tidligere anvendt. De to mænd er også fundet skyldige i en lang række bedragerier og i tyveri og hæleri.

Bedragerierne er gået ud over vognmænd og andre leverandører, som har leveret containere, materiel og serviceydelser, som de to mænd havde bestilt i falske navne til selskaber, der var oprettet til lejligheden på fiktive adresser.

En 42-årig mand, der var ansat som chauffør og foretog de fleste aflæsninger af affald, er ligesom hovedmændene fundet skyldig i overtrædelse af straffelovens paragraf 196, stk. 2.

Mere nådigt slipper en 33-årig chauffør, der på et tidligt tidspunkt skal have foretaget aflæsninger for hovedmændene i mindre omfang.

Godt nok kendes han skyldig i at have overtrådt miljølovgivningen, men ikke i overtrædelse af den skærpede bestemmelse i straffelovens paragraf 196, stk. 2.

Alle fire mænd er skyldige i hærværk som følge af aflæsningerne af byggeaffald.

Retten afventer nu en mentalundersøgelse af to af de tiltalte. Der ventes derfor først dom i sagen 5. januar 2016. På det tidspunkt vil der også blive taget stilling til de omfattende erstatningskrav, der er fremsat under sagen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik