Miljøorganisation vil have flere vilde elge i Nordsjælland

Elgen vil være til stor gavn for den danske natur, lyder det fra flere miljøorganisationer.

Den svenske elg-kvie, der i øjeblikket vandrer rundt ved Gribskov i Nordsjælland, bør suppleres med en elgtyr og flere andre af dens artsfæller. 

Det vil give mulighed for en fremtidig elgbestand til stor gavn for den danske natur, mener miljøorganisationen Verdens Skove.

Elgen kan nemlig spille en vigtig rolle i naturen ved at æde træer og blade og på den måde forhindre åbne naturområder i at gro til.

Det sker ikke særligt ofte, at en elg tager svømmeturen fra Sverige til Danmark. Men nu er det netop sket. En elg er blevet set i Nordsjælland i Helsinge. Der er tale om en cirka to år gammel elgkvie.
Det sker ikke særligt ofte, at en elg tager svømmeturen fra Sverige til Danmark. Men nu er det netop sket. En elg er blevet set i Nordsjælland i Helsinge. Der er tale om en cirka to år gammel elgkvie.
Foto: Naturstyrelsen

Samtidig er elge, med deres lange ben meget glade for at gå i vand og æde vandplanter og hjælper således med at forhindre vandhuller, moser og andre vådområder i at gro til, skriver Verdens Skove i en pressemeddelelse.

- Det oplagte for os at gøre nu, er derfor at give elgen nogle artsfæller, og sørge for at arten nu kan brede sig i Nordsjælland som en del af nationalparken og dens forvaltning, Stine Tuxen, der er biolog i Verdens Skove.

Lukker et hul i den danske fauna

Også hos Danmarks Naturfredningsforening er man begejstret for, at der er kommet en elg til Nordsjælland. Her fremhæver seniorrådgiver Bo Håkansson ligeledes, at elgens adfærd er god for biodiversiteten, altså mangfoldigheden i dyre- og plantearter.

Store pattedyr som elg og bison rydder nemlig krat og buskadser, hvilket gavner plantevæksten.

- I den sammenhæng kan man se elgen som en kratrydder, der kommer derind, hvor maskiner ellers normalt kun kan komme. Til sammenligning er kronhjorten lidt ligesom en græsslåmaskine. Elgen har altså en naturplejefunktion, som lukker et hul i den danske fauna, forklarer Bo Håkansson.

Han tvivler dog på, at der kan komme en vild bestand af elge i Danmark i fremtiden.

- Dels fordi, det som oftest er en enkelt elg, der svømmer til Sjælland. Og dels fordi, at den danske natur er så gennemskåret af marker og veje. Sandsynligheden for, at elgene påkøres er simpelthen for stor, siger Bo Håkansson.

Verdens Skove: Hegn kan være en løsning

Elge har tidligere været udbredt i Danmark, og har flere gange forsøgt at vende hjem til Danmark igen. Senest i 1999 svømmede en elg fra Sverige til Danmark og levede i Nordsjælland i ti måneder, før den blev ramt af et tog.

I 2015 blev der sat en flok elge ud i Lille Vildmose i Nordjylland på et stort indhegnet område, hvor de er en del af naturgenopretningen.

Ifølge Verdens Skove rummer Nordsjælland noget af den bedste natur, vi har i landet, med både plads og levesteder nok til elgen. Og netop indhegning kan være en god idé, hvis drømmen om vild elgbestand skal blive en fremtidig realitet.

- Man kan så overveje om man skal hegne langs motorveje af hensyn til sikkerhed eller simpelthen indhegne Gribskov, som indgår i Nationalpark Kongernes Nordsjælland, hvor vilde dyr så kan få plads, siger biolog Stine Tuxen. 

Nedenfor kan du se en videooptagelse af elgen i Gribskov:

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik