Miljøindsats virker - sø har fået krystalklart vand

Begejstring i Furesø - efter en større miljø indsats er Søndersø kommet i biologisk balance

Rent og krystalklart vand - og topindbydende til den badesæson, der nu står på spring. Søndersø i Furesø Kommune har fået en solid makeover - og resultatet er smukt og tillokkende.

Det var fiskenes skyld! Søndersø havde store bestande af fiskearterne brasen og skalle, og de to arter har fastholdt søen i en dårlig miljømæssig stand.  De lever blandt andet af små krebsedyr - og krebsedyrene lever af alger. Dermed voksede algebestanden år for år, og søens vand blev mere og mere grønt og uigennemsigtigt.

Men både i 2014 og 2015 har kommunen sat intensivt ind i opfiskning af de to fiskearter, og det har nu givet pote.

Det projekt har vi før fortalt om - se indslaget her.

-Biomanipulationen har på alle måder været en succes. Alt er forløbet som planlagt i forhold til omfang, tidsplan og budget. Vi kan nu bryste os af, at vi har en af Danmarks reneste søer, både hvad angår klarhed og vandets indhold af plantenæringsstoffer, siger John Ingemann Allentoft (Kons.), der er formand for Miljø-, plan- og teknikudvalget i Furesø Kommune.

Når bestandene af brasen og skalle er blevet nedbragt, så er der til gengæld blevet plads til andre - og mere ønskede arter såsom aborrer, gedder og suder. På samme måde har en masse vandplanter bredt sig, og de vokser nu på steder, hvor søen er dybere - fordi vandet er mere klart og planterne dermed stadig får lys.

 

Søndersø ligger i Furesø Kommune i Nordsjælland
Søndersø ligger i Furesø Kommune i Nordsjælland

 

Søndersø har et overfladeareal på 123 hektar og en gennemsnitsdybe på 3,3 meter. På dybeste sted er søen næsten otte meter dyb. Badning i søen er tilladt.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik