Miljøagentur advarer: Her skal du ikke bade

Badevandsrapport fra Det Europæiske Miljøagentur fraråder badning ved fire strande i TV 2 Lorrys område.

Lunt sommervejr og stigende badevandstemperaturer gør Danmarks mange kystområder og strande til et attraktivt mål for folk med hang til en tur i baljen.

Men desværre viser den seneste kortlægning af badevandskvaliteten, at der er flere strande i TV 2 Lorrys sendeområde, hvor man helt skal holde sig fra at bade.

Det viser den årlige badevandsrapport fra Det Europæiske Miljøagentur, der er udgivet på baggrund af målinger fra 2018, skriver TV 2.

Det drejer sig om strandene Smidstrup og Christiansgave, der ligger ud til Øresund mellem Vedbæk og Rungsted Kyst, samt Lille Valby Strandpark og Salvadparken, der ligger ud til Roskilde Fjord syd for Jyllinge.

quote Det er rigtig ærgerligt, for hvis der er noget, vi gerne vil her i kommunen, så er det at sikre vores borgere adgang til rent vand

 

Begge kommuner arbejder på at udbedre

I Hørsholm Kommune, der er hjemsted for strandene Smidstrup og Christiansgave, har man længe været bekendt med og forsøgt at løse problemet, forklarer Jan H. Klit, der er formand for Miljø- og Planlægningsudvalget i Hørsholm Kommune for De Konservative.

- Vi skilter med det på de to strande, sådan som vi lovmæssigt er forpligtiget til, mens vi samtidig forsøger at lokalisere og afdække, hvorfra forureningen kommer.

- Det er desværre ikke så let, viser det sig. For vi har gennem flere år forsøgt at finde frem til kilden, men uden held. Og det er rigtig ærgerligt, for hvis der er noget, vi gerne vil her i kommunen, så er det at sikre vores borgere adgang til rent vand. Så jeg garanterer, at der er maksimal politisk bevågenhed på problematikken her, siger Jan H. Klit til TV 2 Lorry.

I Roskilde Kommune forklarer formanden for Klima- og Miljøudvalget, Karim Friis Arfaoui fra Socialdemokratiet, at man i modsætning til Hørsholm er helt klart over, hvad der forårsager den dårlige badevandskvalitet.

quote Vi regner med, at vi inden for tre år har lukket for alle afløb, og så vil problemet være løst

 

Det forurenede badevand skyldes to ældre overløb, der leder spildevand ud nær Lille Valby Strandpark og Salvadparken.

- Det er noget, vi er meget opmærksomme på. For et halvt år siden vedtog vi en strategi, som vi nu er godt i gang med. Vi har lukket for badning, og så er vi ved at lave et spildevandsprojekt, hvor vi leder overløbene til et renseanlæg med større kapacitet, siger Karim Friis Arfaoui.

- Vi regner med, at vi inden for tre år har lukket for alle afløb, og så vil problemet være løst, siger han.

Tarmbakterier i vandet

Stederne vurderes efter EU’s badevandsdirektiver, som tester for fækale bakterier i vandet – altså bakterier, der findes i tarmen hos dyr og mennesker.

Og der er god grund til at holde øje med netop det, lyder det fra Det Europæiske Miljøagentur i en pressemeddelelse:

- Man kan blive syg, hvis man bader ved strande eller i søer, hvor vandet indeholder tarmbakterier.

De største syndere til forureningen er spildevand og vand fra landbrugsarealer. Udfordringerne er derfor større under store regnskyl, hvor det beskidte vand kan blive skyllet ud i søer, åer og have.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik