Milena Penkowa får oprejsning af udvalg

Eksperter kan ikke finde beviser mod Milena Penkowa. Hun beder politiet overveje, om straffesag skal opgives.

Hjerneforskeren Milena Penkowa har fået oprejsning i to klager, som var blevet rejst imod hende for videnskabelig uredelighed.

Afgørelserne bør få betydning for den straffesag, som er rejst imod hende, mener hendes advokat.

Det er UVVU, Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed, der slår fast, at hun ikke har handlet videnskabeligt uredeligt.

Den ene sag drejer sig om, at Københavns Universitet klagede over 15 artikler fra Penkowas hånd.

I den anden mente forskeren Elisabeth Bock, at Penkowa havde fusket i forbindelse med en artikel om rotteforsøg.

Men de syv medlemmer af UVVU er enige om, at den omstridte forsker ikke har været uredelig.

Efter planen stilles Milena Penkowa for Københavns Byret til august, hvor hun er anklaget for dokumentfalsk og risikerer fængselsstraf.

- Som forsvarer i sagen er jeg meget tilfreds med UVVU's afgørelse, siger advokat Kåre Pihlmann til Ritzau.

- Vi har nu sendt de to afgørelser til anklagemyndigheden og spurgt, om de giver anledning til overvejelser, siger advokaten.

Tiltalen drejer sig netop om rotteforsøg. Penkowa anklages for at have forfalsket dokumenter for over for Københavns Universitet at skjule sin uredelighed - og for at sikre muligheden for at opnå doktorgrad, professorat og forskningspriser.

- Det er det samme tema, som UVVU har behandlet, siger advokat Pihlmann om anklageskriftet.

UVVU skriver i afgørelsen, at man ikke med sikkerhed kan fastslå, at Milena Penkowa ikke udførte de omtalte forsøg på rotter. Og det kan heller ikke udelukkes, at nogle forsøg er blevet udført helt eller delvist uden for Danmarks grænser, fremgår det.

Milena Penkowa blev tildelt doktorgraden i 2006 og indstillet til Eliteforskerprisen i 2009. Men den flotte karriere byggede på svindel med data, har påstanden lydt.

Stemplingen skyldes blandt andet en rapport fra et uafhængigt internationalt panel, som ifølge Københavns Universitet fandt begrundet mistanke om opdigtede dyreforsøg, manipulation med data, forfalskning af resultater og ikke udførte kontrolforsøg.

Imidlertid afviser UVVU at støtte panelets konklusion vedrørende 15 videnskabelige artikler. Der er ikke bevis for videnskabelig uredelighed, lyder det.

- Tidsfaktoren har imidlertid gjort det vanskeligt for UVVU at vurdere sagen, udtaler prorektor Thomas Bjørnholm i en pressemeddelelse tirsdag.

Universitetet gør opmærksom på, at UVVU tidligere har kendt Penkowa skyldig i to tilfælde af uredelighed.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik