00:43

Mia Nyegaard er ny spidskandidat for De Radikale i København

Den nye spidskandidat for De Radikale til kommunalvalget i København er netop valgt.

Mia Nyegaard  bliver De Radikales nye spidskandidat til kommunalvalget i København. Det har De Radikale netop meddelt på et pressemøde. 

Spidskandidaten er valgt på et medlemsmøde fredag aften. 

- I aften har vi givet håndslag på, at vi kigger fremad og samarbejder, siger hun og fortæller samtidig, at hun efter 17 år som medlem af partiet er meget beæret over at være blevet valgt som spidskandidat. 

Mia Nyegaard fik ved sidste valg 698 personlige stemmer. Hun er nummer fem på partiets kandidatliste til kommunalvalget og socialordfører for De Radikale.

To andre var i spil som spidskandidat. Det var gruppeformand Tommy Petersen og Anette Thaulow.

Læs også Endnu en radikal politiker betaler nu for rådhusfest

Et ukendt ansigt

Mia Nyegaard er et ukendt ansigt for mange københavnere, og i de kommende uger frem mod kommunalvalget skal hun forsøge at profilere sig selv og sin politik så meget som muligt. 

- Jeg vil tale så meget politik med jer allesammen som overhovedet muligt. Nu er det jo heldigt, at jeg er lidt ukendt, så jeg vil bruge det momentum til at komme ud og fortælle om, hvad det vil sige for mig at være socialliberal, og hvorfor man skal stemme radikalt i København, fortæller hun.  

Selv om Mia Nyegaard er valgt til spidskandidat, kan kandidatlisten til kommunalvalget ikke ændres, fordi den allerede er indleveret. Det betyder, at Anna Mee Allerslev fortsat vil stå øverst på stemmesedlen. 

Derimod har valget af spidskandidat betydning for, hvem partiet vil skubbe forrest i valgkampen – og hvem der skal være borgmester, hvis partiet får nok stemmer til at beholde en post.

Partiets succeskriterium er at opnå syv mandater ved kommunalvalget, men Mia Nyegaard forudser, at det kan blive svært. Et mere realistisk bud er fem eller seks kandidater, vurderer hun. 

- Men vi gør, hvad vi kan, få at nå det mål, vi har sat, slår hun fast. 

Læs også Anna Mee Allerslev og kometkarrieren, der brændte ud

Anna Mee Allerslev trak sig

Anna Mee Allerslev var indtil onsdag denne uge De Radikales spidskandidat i København. Onsdag meddelte Anna Mee Allerslev, at hun trak sig fra både som integrations- og beskæftigelsesborgmester og spidskandidat. 

Det sker efter politikeren kom i modvind, da det kom frem at hun gratis lånte rådhushallen på Københavns Rådhus til sin bryllupsreception. 

Få overblikket over sagen her:

12. september:
BT skriver, at Anna Mee Allerslev kvit og frit har lånt rådhushallen på Københavns Rådhus til sin egen bryllupsreception i august 2017.
Skatteeksperter vurderer, at værdien af lokalelånet er 65.000 kroner, som der skal betales skat af. Det agter Anna Mee Allerslev ifølge BT at gøre.
Lokalet må ikke normalt udlejes til medlemmer af borgerrepræsentationen til private arrangementer.
Det er dog alligevel en administrativ praksis i kommunen. Her får politikerne lov til at bruge lokalerne, hvis de står ledige.
Anna Mee Allerslev bestilte lokalerne et år forinden. 
13. september:
Anne Mee Allerslev siger til BT, at hun vil bede Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune om at få foretaget en ekstern undersøgelse af Borgerrepræsentationens regler på området for udlejning af lokaler.
Derudover oplyser hun, at hun vil betale 17.316,25 kroner tilbage for maden til en fødselsdagsreception, som hun holdt i 2014 i forbindelse med sin 30-års fødselsdag.
Ifølge borgmesteren fulgte sekretariatet reglerne for officielle, offentlige runde fødselsdagsreceptioner. Derfor sendte de ikke regningen videre dengang i 2014.
Alligevel vil hun nu betale forplejningen. 
13. september:
Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune påtager sig ansvaret for afregningen af Anna Mee Allerslevs lån af rådhushallen.
Økonomiforvaltningens direktør, Peter Steengaard Mørch, siger efterfølgende, at reglerne for udlån af rådhusets lokaler skal strammes op.
13. september:
Statens vagthund på området - det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen - beder Københavns Kommune om en udtalelse i sagen for at vurdere, om der skal igangsættes en tilsynssag. 
5. oktober:
BT afslører, at Anna Mee Allerslev fik stillet et festlokale gratis til rådighed hos Øens Murerfirma til sin 30-års fødselsdagsfest i 2014.
Øens Murerfirma har et tæt samarbejde med Anna Mee Allerslevs forvaltning.
Hun har flere gange fremhævet virksomhedens sociale indsats. Og Allerslev var som medlem af dommerkomitéen også med til at give Øens Murerfirma Københavns Erhvervspris 2017.
18. oktober:
Anna Mee Allerslev oplyser, at hun betaler 65.000 kroner for leje af rådhushallen til sin bryllupsreception.
24. oktober:
Anna Mee Allerslev oplyser på Facebook, at hun har bedt om en regning, så hun kan betale Øens Murerfirma. Regningen er på 1000 kroner, skriver hun.
24. oktober:
Bo Nissen Knudsen trækker sig som formand for Hovedstadens Radikale Venstre. Han kan ikke længere stå inde for valgkampen og Anna Mee Allerslev. 
Han beskylder hende for at prioritere interne intriger samt for at lyve og underminere partiforeningen. 
Kilder: BT, Ritzau, Anna Mee Allerslevs facebookprofil.