Metrosag presser Frank Jensen

Sagen om metrobyggeriet i København er ved at udvikle sig til en alvorlig politisk belastning for overborgmester Frank Jensen (S).

Onsdag fastslog det uvildige Natur- og Miljøklagenævn, at kommunens tilladelser til aften og natarbejde er ulovlige, fordi der ikke er lavet en omfattende miljøvurdering af konsekvenserne.

Samtidig affejede nævnet også overborgmesterens argumenter om, at metrobyggeriet kan fortsætte med at larme efter solnedgang i mange dele af byen, hvis bare de berørte københavnere får en økonomisk kompensation. Det er der simpelthen ikke baggrund for i miljølovgivningen, fastslår nævnet.

Afgørelsen betyder, at de hidtil udstedte tilladelser til aften- og natarbejde på hovedstadens metrobyggepladser øjeblikkeligt falder bort. Det 22 milliarder kroner dyre metrobyggeri står nu over for yderligere forsinkelser, og Metroselskabet har tidligere forudsagt, at hele byggeriet står og falder med de udvidede arbejdstider.

Transportminister Magnus Heunicke (S) var i går »temmelig bekymret for, hvilke konsekvenser det kan have i forhold til metrobyggeriets tidsplan og økonomi«, lød det i en kort skriftlig udtalelse fra ministeren.

Men regeringen, overborgmester Frank Jensen (S) og resten af Københavns Borgerrepræsentation var blevet kraftigt advaret. Juridiske eksperter fastslog i Politiken i maj sidste år, at politikerne forbrød sig mod loven ved at godkende aften- og natarbejdet på metrobyggeriet uden først at lave en såkaldt miljøvurdering.

Onsdag afgjorde det uvildige Natur- og Miljøklagenævn så, at den politiske beslutning på rådhuset 19. juni sidste år er ulovlig, fordi kommunen forinden ikke havde undersøgt det ændrede byggeprojekts konsekvenser for miljø og mennesker.

Sagen har nu udviklet sig fra at være en byggeteknisk til en politisk skandale, vurderer kommunalpolitisk kommentator Rasmus Jønsson:

»Jeg er sikker på, at der nu går abeleg i den på rådhuset om, hvem der har ansvaret for, at det er gået så galt«, siger Rasmus Jønsson til Politiken.

Han mener, at sagen rammer både SF, som havde teknik- og miljøborgmesterposten frem til kommunalvalget sidste år, og Enhedslisten, som i dag besætter posten med Morten Kabell.

Men i særdeleshed rammer den overborgmester Frank Jensen, siger analytikeren. Han peger på, at overborgmesteren kørte kommunalvalgkamp med sloganet 'Respekt for København':

»Det er jo tydeligt nu, at han ikke har udvist respekt for borgernes og eksperternes indsigelser«, siger Rasmus Jønsson til Politiken.

Det var i går ikke muligt for Politiken at få svar i sagen fra overborgmester Frank Jensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik