Metroen: Udbredt brug af vold, trusler og sexchikane

Vold, trusler, mobning og sexchikane fra cheferne har igennem længere tid været virkeligheden for de godt 260 arkitekter, ingeniører og andre administrativt ansatte i Copenhagen Metro Team (CMT), der er hovedentreprenør på det offentlige metrobyggeri.

Det meldte Metroselskabet torsdag ud.

Politiken kan i sin fredagsudgave berette om detaljerne i metroentreprenørens forhold til arbejdsmiljø de seneste år.

I virksomhedens interne arbejdspladsvurdering, APV, fra 2012 viser en spørgeundersøgelse blandt 123 danske og udenlandske ansatte, at medarbejdere i ni tilfælde har været udsat for fysisk vold, der har været syv tilfælde af sexchikane, 16 tilfælde af mobning og seks tilfælde af trusler om vold. I de fleste tilfælde står ledelsen bag overtrædelserne, fremgår det af APV'en, som Politiken er i besiddelse af.

»Hver eneste dag er der trusler. Hvis man kommer for sent til et møde, råber chefen og truer med fyring. Strategien er ledelse gennem frygt«, siger en tidligere ansat til Politiken.

I forsommeren var Arbejdstilsynet på fire besøg i CMT's administration, og det har resulteret i fem såkaldte påbud. Efter samtale med 24 danske og udenlandske ingeniører, designere, tegnere og andre administrative medarbejdere konstaterede Arbejdstilsynet, at virksomhedens psykiske arbejdsmiljø er alvorligt udfordret af et massivt arbejdspres og mobning.

»Sagen er usædvanlig grov, fordi der er tale om mobning. Vi ved, at det har rigtig store konsekvenser for den enkelte og kan forfølge folk i årevis«, siger tilsynschef Karsten Bach Christensen til Politiken.

Medarbejdernes udsagn om arbejdsmiljøet på CMT's hovedkontor fremgår af Arbejdstilsynets rapporter, som Politiken har fået aktindsigt i:

»Der er en chef, der har råbt: »Jeg får ham der til at kneppe dig i røven, og så bliver du sparket om bord på den næste flyvemaskine««, siger en medarbejder ifølge Politiken.

Mens transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) kalder forholdene uacceptable, vil entreprenøren CMT ikke stille op til interview i sagen.

Metroselskabet har som bygherre det formelle ansvar for byggeriet.

Selv om problemerne hos CMT, der deler adresse med Metroselskabet, har eksisteret i to år, oplyser selskabet, at det først nu får kendskab til oplysningerne om fysisk vold, trusler, sexchikane, mobning og massivt overarbejde:

»De her oplysninger er foruroligende og helt uacceptable. Vores forventning er, at der bliver fulgt tæt op på det her, og det har CMT's ledelse nu taget initiativ til«, siger teknisk direktør Erik Skotting til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik