Metro-firma bandlyser systematisk polakker i fagforening

Et af de store firmaer på metrobyggeriet i København udelukker systematisk ansatte, hvis de har kontakt med fagforeninger.

Det afslører en intern, fortrolig oversigt over vikargiganten Atlancos medarbejdere, som Fagbladet 3F er i besiddelse af.

Atlanco er en af Europas største formidlere af østeuropæisk arbejdskraft, og den omfattende opgørelse rummer flere end 5.000 navne over nuværende og tidligere ansatte. Heraf over 100 personer, der har arbejdet i Danmark.

For hver medarbejder har Atlanco noteret, om vedkommende kan ansættes igen. Det fremgår således, at en lang række medarbejdere er sortlistet fra at få arbejde, fordi de har kontaktet en fagforening, har strejket eller bliver anset for at være "ballademager". I alt er 93 tidligere medarbejdere sat på den sorte liste og forment arbejde i firmaet.

Ulovligt at diskriminere pga tilknytning til fagforening

- Det er skræmmende, at vi nu har beviserne for, at folk bliver blacklistet for at være med i fagforening. Det er desværre ikke overraskende for os, for i flere år har vi kunnet se, at østarbejdere ofte bliver fyret, når de melder sig i fagforening eller bare taler med fagforeningen, siger Palle Bisgaard, næstformand i Byggegruppen i 3F.

I Danmark og resten af Europa er det ulovligt at diskriminere ansatte på baggrund af tilknytning til en fagforening, men mandag afslører dokumentaren "Østarbejdernes bagmænd" på DR1 Atlancos jagt på ansatte, der er organiseret.

Atlancos finansdirektør Catherine Foy ønsker ikke at forklare om sagen i et interview. Men i en række mails afviser hun, at vikarfirmaet forfølger ansatte, der er i fagforening.

- Enhver, der kan downloade sådan en database, kan også ændre den. Så du kan være sikker på, at hvad end du måtte have, der beskriver sortlisting eller lignende, er blevet forfalsket, skriver Catherine Foy.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

SAS Scandinavian Airlines

Corona giver SAS største underskud i selskabets historie

Københavns lufthavn

Lufthavnen fyrer igen medarbejdere

20200407-124606-L-1920x1279we

Byggede luksusboliger i Nordsjælland: 18 udenlandske arbejdere anholdt

aalholm_kirke.jpg

playKrig mellem præster og menighedsråd: "Jeg har det elendigt", siger formand

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere