Metro-advokater tjener kassen - ramte naboer får lang næse

De erhvervsdrivende på Kongens Nytorv lider under metrobyggeriet, der hæmmer udsynet og adgangen til eksempelvis de hæderkronede restaurationer på den prominente adresse.

Spisestedet A Porta fra 1792 er ifølge kuratoren gået konkurs som konsekvens af metrobyggepladsen. Og lige ved siden af ligger den 69 år ældre Hviids Vinstue, der ifølge restauratør Per Møller har mistet 1,3 millioner kroner i omsætning som direkte følge af byggerodet. Det skriver Politiken tirsdag.

Per Møller har forfulgt sine grundlovssikrede rettigheder til at få erstatning ved at gå til Ekspropriationskommissionen, men over for ham stod Metroselskabets eksperter og stjerneadvokat fra selskabet Bech-Bruun.

Hviids Vinstues sag ved kommissionen blev afvist.

»Jeg blev totalt jordet af Bech-Bruun og sad der som en nulbon på den anden side af bordet«, siger restauratør Per Møller.

Metroselskabet har gennem halvandet år afvist at oplyse, hvor meget selskabet er blevet pålagt at betale naboer og forretningsdrivende i ekspropriationserstatninger. Men Politiken har fået aktindsigt i tallene, der viser, at Metroselskabet indtil medio august har udbetalt 36 millioner kroner i erstatning på cityringsprojektet.

Politiken har samtidig fået aktindsigt i, hvor meget Metroselskabet betaler Bech-Bruun for at bistå i ekspropriationssager. Det kommunalt og statsligt ejede selskab oplyser, at Bech-Bruun mellem 2009 og august 2012 har modtaget 8,5 millioner kroner i honorar og udlæg - en fjerdedel af den totale erstatningssum til borgere, der er berørt af de 21 byggepladser.

Den mangeårige formand for ankeinstansen Taksationskommissionen, Christian Mogensen, vurderer umiddelbart, at 36 millioner erstatningskroner til byggeriramte naboer er et lavt tal i forhold til det totale anlægsbudget på 21,3 milliarder kroner. Men den nu pensionerede advokat hæfter sig mere ved advokathonorarets omfang i sammenligning:

»Det lyder som meget store advokatomkostninger i forhold til det erstatningsbeløb, man udbetaler til de borgere, der virkelig bliver ramt af byggeriet. Og ud over advokatsalær kommer der også udgifter til landinspektør og teknisk bistand«, siger Christian Mogensen til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik