Metalfest i Nordsjælland: Ledigheden styrtdykker

Antallet af ledige metalarbejdere i Nordsjælland fortsætter med at falde. På bare et år er ledigheden faldet med hele 30 procent.

Der er blevet længere mellem de arbejdsløse smede, industriteknikere og mekanikere i Nordsjælland.

Det viser nye tal fra Dansk Metals A-kasse, der nu oplyser, at ledigheden blandt metalarbejdere i området er faldet til 3,2 procent. Det er et fald på hele 30 procent i ledigheden på bare et år.

Søger man efter den primære årsag til det drastiske fald, skyldes det, at 30 metalarbejdere i Nordsjælland lykkedes med at få et job i perioden 1. juli 2015 til 1. juli 2016.

- Der er virkelig gang i den nordsjællandske industri, og det har selvfølgelig en positiv afsmitning på antallet af ledige, siger Allan Thomsen, der er afdelingsformand i Metal Nordsjælland. 

- Vi er desværre bare ved at nå en situation, hvor vi simpelthen ikke kan følge med virksomhedernes efterspørgsel efter arbejdskraft. Derfor opfordrer vi gang på gang virksomhederne til at sørge for at tage nogle flere lærlinge, så vi ikke ender i en mangel, der går ud over væksten i industrien.

Allan Thomsen påpeger, at det i Nordsjælland især kniber med at finde ledige metalarbejdere med stærke CNC-kvalifikationer og rustfaste smede.

Dansk Metal glæder sig over, at industrien vækster og at ledigheden falder, men frygter allerede nu, at den lave ledighed kan kaste en mørk skygge over branchen.

- Uden at skulle tegne et alt for dystert billede, så vil jeg fremhæve, at manglen på faglært arbejdskraft kan koste op imod 33,5 milliarder kroner i tabt eksport og op mod 26 milliarder kroner i BNP i 2025. Det er mange penge, og jeg mener simpelthen ikke, at vi har råd til at lade stå til, siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby.

Kvalificeret arbejdskraft bliver også omdrejningspunktet, når repræsentanter for regeringen, lønmodtagere og arbejdsgiverne genoptager trepartsforhandlingerne på fredag. Og ifølge Thomas Søby er det netop arbejdsmarkedets parter, der skal forpligtes til vækst, så lav ledighed ikke skaber lav vækst i industrien.

- Det er en bunden opgave at sikre uddannelse i form af lærepladser til vores unge mennesker. Som samfund lader vi både ungdommen i stikken og spiller hasard med landets økonomi, hvis ikke vi finder en løsning, der virker. Arbejdsgiverne skal tage ansvar, og det håber jeg, at der kan skabes enighed om i den aftale, der forhåbentlig indgås på fredag, siger Thomas Søby.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

Københavns lufthavn

Lufthavnen fyrer igen medarbejdere

20200407-124606-L-1920x1279we

Byggede luksusboliger i Nordsjælland: 18 udenlandske arbejdere anholdt

aalholm_kirke.jpg

playKrig mellem præster og menighedsråd: "Jeg har det elendigt", siger formand

fiskeauktion

playFiskegrossist i vildrede efter mink-aflivning: Frygter at brænde inde med tonsvis fiskeaffald

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere