Mere end hver tredje sygeplejerske i Hovedstaden tier med kritik

De ansatte er bange for chefens reaktion, hvis de kritiserer arbejdsforholdene.

Over en tredjedel af sygeplejerskerne i Region Hovedstaden tør ikke udtale sig kritisk om deres arbejdsplads, viser en analyse fra Dansk Sygeplejeråd. Typisk er de bange for at chefen opfatter udmeldingerne som illoyalitet.

En af dem, der har oplevet, hvad der kan ske, er Lise Müller. Hun arbejdede som sygeplejerske i hjemmeplejen på Frederiksberg, da hun i februar skrev et opslag på Facebook.

Her klagede hun nemlig sin nød, fordi hele tre kollegaer på kort tid havde sagt deres stillinger op.

- Folk var kede af det og var begyndt at bide af hinanden, og flere blev sygemeldt. Så efter opsigelserne var det sådan et bekymringsopslag, siger Lise Müller til TV 2 Lorry. 

quote Folk var kede af det og var begyndt at bide af hinanden, og flere blev sygemeldt. Så efter opsigelserne var det sådan et bekymringsopslag,

Lise Müller, sygeplejerske

Men Lise Müllers chef tog opslaget ilde op og indkaldte sygeplejersken til møde med bare 13 minutters varsel.

- Jeg fik en oplevelse af, at min nærmeste chef følte, at jeg gik bag hans ryg, siger Lise Müller.

Holder mund med kritik

Sygeplejersken er langt fra den eneste offentlige ansatte, som oplever, at kommentarer og kritik af deres arbejdsplads giver problemer.

En analyse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at 36 procent af sygeplejerskerne i Region Hovedstaden undlader at udtale sig kritisk om deres arbejdsplads, fordi de er bange for chefens reaktion.

 

Dermed er Hovedstaden den region med størst andel af tavse sygeplejersker. På landsplan er den kun 28 procent, som ikke udtaler kritik.

- De bliver sværere og sværere at udtrykke sig omkring kritisable forhold, siger Vibeke Westh, kredsformand, Dansk Sygeplejeråd, Hovedstaden.

Frederiksberg: Ytringsfrihed ikke knægtet 

quote Vi føler ikke, at vi har knægtet ytringsfriheden. På intet tidspunkt er det blevet sagt, at Lise Müller ikke måtte udtale sig

Flemming Brank (K), formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Frederiksberg.

I Lise Müllers tilfælde er Folketingets ombudsmand gået ind i sagen. Men selvom Frederiksberg Kommune tager ombudsmandens undersøgelse alvorlig, så mener de ikke, at de har gjort noget forkert.

- Vi føler ikke, at vi har knægtet ytringsfriheden. På intet tidspunkt er det blevet sagt, at Lise Müller ikke måtte udtale sig, siger Flemming Brank (K), formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Frederiksberg.

Lise Müller blev heller ikke fyret, men hun oplevede, at det for cheferne udelukkende handlede om at lægge låg på kritikken. Den reaktion ærgrer hende fortsat.

- Nogle gange er det den eneste vej, hvis man vil have rettet noget, at gå i pressen, siger Lise Müller.

Lise Müller sidder i regionsrådet i Region Hovedstaden for SF.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik