De gamle oste er helt ifølge Mejeristen i Kirke Såby mellem 10-20 år gamle. Og de er sunde, fordi de er fyldt med midder, mener Karl Simonsen. Foto: Fødevarestyrelsen

Foto: Fødevarestyrelsen

1 af 2

Mejerist om beslaglagte oste: Derfor ser de så klamme ud

De ældgamle oste, som fødevarestyrelsen beslaglagde i Kirke Såby, fejler intet. Det er en naturlig proces.

Intet mindre end 272 stinkende kasser med ost blev onsdag beslaglagt i Kirke Såby ved Lejre af Fødevarestyrelsen, der kaldte dem deciderede farlige. 

Planen med ostene var, at de skulle sælges på sjællandske kræmmer-markeder denne sæson af Dyvelslyst Spcialiteters ostemand, Jan Hansen.

Han mener dog ikke, at ostene fejler noget. I stedet er han tværtimod stolt af de brun-pelsede oste, der er op til 20 år gamle. 

Og måske har han en udmærket sag, forklarer mejerist Karl Simonsen nu til TV 2 Lorry.

Gennem 50 år har han solgt oste som dem, Fødevarestyrelsen beslaglagde i Kirke Såby, i sit mejeri. Og det ser helt naturligt ud, forklarer han. 

Læs også 272 kasser ost beslaglagt hos ostehandler: "De er farlige at spise"

Mejerist: Mug skærer man bare af

Ved selvsyn kunne Karl Simonsen i går konstatere, at ostene i Kirke Såby ikke er farlige.

Nogle af dem var inficeret med mug, på grund af, at de ikke var pakket godt nok ind. Desuden var det de "unge" oste på under seks måneder, for en ost kan slet ikke danne mug, når den har ligget i mindst et halvt år, forklarer han: 

- De oste, der er mug på, er under seks måneder gamle. Der er kommet mug på dem, fordi filmen ikke er lagt godt nok på. Der er altså kommet luft ind på til ydersiden, og så er der kommet lidt mug på. Men hvis man i øvrigt bare skærer det af, så gør det ikke noget, siger han. 

Ifølge mejerist, Karl Simonsen, er der vokset mug på enkelte af ostene på grund af dårlig indpakning.  Foto: Fødevarestyrelsen

Ostemider er godt

Grunden til det klamme udseende på de oste, der er 10-20 år gamle er, ifølge Karl Simonsen, at modningsprocessen skaber en hinde af ostemidder rundt om osten, der på den måde ikke fordærves.

Det er altså ikke mug: 

- Det er en naturlig konservering af osten, som naturen helt selv står for. Når modningen af osten sker, opløses fedtsyrer og proteiner af enzymer i osten. Det beskytter osten mod fordærv, men det ser lidt klamt ud, det vil jeg gerne medgive, siger han.

Ifølge ostemanden i Kirke Såby, Jan Hansen, fejler ostene her ingenting - de kan holde mange år endnu, lyder det. Foto: Fødevarestyrelsen

Faktisk er ostemiderne et tegn på en god ost: 

- Ostemider lever af ost, og hvis der er det mindste konserveringsmiddel i, kommer der ingen ostemider, og så vil osten bare gå i fordærvelse. Når osten er, som den skal være, så kommer ostemiderne, og det viser, at osten bare er konserveret rigtigt. Når man så skal bruge osten vasker eller skraber man ostemider og andet øjebæ væk, så pakker man det ind og spiser det, siger han.