Medie: Naturstyrelsen dumper Nationalpark

Fem nordsjællandske kommuners forslag til en Nationalpark er fragtmenteret og usammenhængende, sådan forventes Naturstyrelsens konklusion at lyde.

Når forligskredsen bag nationalparkloven skal mødes i dag for at beslutte, om nationalparken Kongernes Nordsjælland skal realiseres, så sker det på baggrund af en faglig vurdering fra Naturstyrelsen. Sagen er bare, at Naturstyrelsen dumper nationalparkforslaget, erfarer Frederiksborg Amts Avis.

Det er fem nordsjællandske kommuner, der står bag forslaget om nationalparken. I december 2014 afleverede de deres oplæg til miljøministeren.

Naturstyrelsens konklusion er imidlertid, at man rent juridisk godt kan oprette en nationalpark ud fra kommunernes forslag, men at forslaget er så geografisk fragmenteret, at parken ikke rummer kvaliteter, der i tilstrækkelig grad understøtter en funktionel og sammenhængende nationalpark.

Hvis man for eksempel vil køre fra Kronborg til Frederiksværk vil man på turen passere ud af ind i parken hele 15 gange.

I realiteten vil det med forslagets afgrænsning ikke kunne lade sig gøre at skabe naturmæssigt og landskabeligt meget værdifulde overgangszoner mellem skovnatur og lysåbne naturtyper, ligesom afgrænsningen ikke giver muligheder for at bevare og styrke de landskabelige værdier, herunder særligt det varierede nordsjællandske landbrugslandskab med marker, overdrev, enge, diger, småskove og velbevarede landsbyer, lyder vurderingen fra embedsværket.

Nationalparkforslaget Kongernes Nordsjælland har været flere år undervejs og har flere gange været inde at vende på Christiansborg uden at kunne samle flertal. Parkforslagets seneste udformning skyldes en procedure, hvor hver enkelt private lodsejer har kunnet sig ja eller nej til at komme med i nationalparken. Flest sagde nej, og det har påvirket udformningen af de forslåede korridorer mellem de statslige skove og søer i Nordsjælland, hvilket modarbejder nationalparklovens hensigt om at sikre sammenhængende naturområder.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik