Foto: Jens Nørgaard / Scanpix

Medie: DSB S-tog på vej i frit udbud

Hovedstadens afgørende kollektive trafik – DSB S-tog – kan meget snart blive solgt eller børsnoteret.

På et pressemøde onsdag formiddag i Transportministeriet vil minister Ole Birk Olesen (LA) meddele, at DSB’s S-tog bliver sendt i udbud, så private operatører kan byde ind.

Det skriver Økonomisk Ugebrev.

Læs også Mogens faldt i søvn i toget: "DSB-service i verdensklasse"

I indkaldelsen til pressemødet oplyses det: 

"Invitation til pressemøde om fremtidens togtrafik i hovedstadsområdet”. Det er regeringen, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, som er klar til mødet kl. 10.00 i ministeriet.

DSB S-tog kan ende med at blive solgt eller børsnoteret, og internationale operatører står på spring for at byde sig til, når den lukrative forretning nu bliver udbudt.

Ifølge Økonomisk Ugebrev har blandt andre MTR – en Hong Kong/ kinesisk jernbanevirksomhed – kastet sin kærlighed på den københavnske S-togs-drift. MTR driver i dag succesrige jernbanelinjer i Sverige, hvor det er kørsel for egen regning – altså uden statstilskud. Det ventes af den asiatiske togoperatør også vil byde ind på DSB S-tog, når udbudsbetingelserne bliver sendt ud.

Læs også DSB-forslag kan løse togproblemer på Øresund

Lukrativ forretning

Det skulle også være et åbent spørgsmål om den københavnske metrotrafik også kommer i spil. DSB har tidligere været med til at løfte den underskudsgivende transport med cirka 200 mio. kr. årligt

At DSB S-tog var og er en af de mest lukrative forretninger i DSB, fremgår af de tidligere offentlige årsregnskaber. Forretningen var tidligere placeret i et selvstændigt aktieselskab under DSB, så forretningen stort set var klar til at blive skudt ud over rampen.

Med en statslig kontraktsbetaling på en milliard kroner årligt var omsætningen sammen med billetsalg cirka 2,5 mia. kr. Overskuddet før afskrivninger rundt regnet en milliard kroner, skriver Økonomisk Ugebrev.