Med nye retningslinjer skal landmænd forhindre markbrande under høsten

Beredskabets brancheorganisation og landbrugets videnscenter har udarbejdet en række råd, så markbrande kan forhindres under høsten.

En solrig sommer med tørre afgrøder og store, industrielle landbrugsmaskiner er en cocktail, der let kan skabe gnister og i værste fald forårsage naturbrande.

Men i år skal høsten helst foregå uden udrykninger til markbrande, har brandvæsnernes brancheorganisationen Danske beredskaber og landbrugets fælles videnscenter SEGES besluttet.

Derfor har de to i fællesskab udarbejdet en række gode råd rettet til landmændene med forholdsregler, de bør følge under de kommende måneders høst.

Du kan læse rådene længere nede i artiklen.

- Vi ser hvert år mange brande i løbet af høstmånederne. En af de hyppigste årsager til ulykkerne er, at maskiner laver gnister, som antænder markerne, siger Kenneth Poulsen, byggechef i SEGES.

Tørre afgrøder og varme landbrugsmaskiner i nærkontakt kan hurtigt føre til en brand.
Tørre afgrøder og varme landbrugsmaskiner i nærkontakt kan hurtigt føre til en brand.
Foto: TV 2 Kosmopol

Markbrande er nemlig noget, man som landmand skal tage seriøst. De kan nemlig både være dyre, tidskrævende og farlige.

- Danske landmænd skal roses for deres opmærksomhed omkring det her. Men samtidig har de også rigtig travlt, og de har mange ting, de skal huske som ikke nødvendigvis har noget med brandsikkerhed at gøre, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

- Jeg vil håbe, at det her er med til at de (landmændene, red.) også husker at tænke på brandsikkerhed. For det kan blive rigtig dyrt i maskiner, i mistede afgrøder, mistede indtægter og i øvrigt også i skattepenge, fordi brandvæsnet skal rykke ud.

Lidt ligesom færdselsreglerne

Carl Skou, der er landmand i Stevns, betragter listen med de gode råd. De ser fornuftige ud, lyder landmandens umiddelbare vurdering.

- Det er god landmandspraksis, konstaterer han.

- Vi kender jo alle sammen færdselsreglerne derude, men når man har kørt lidt på rutinen, så er det jo ikke altid at man kører 100 procent efter dem. Det er vel lidt det samme, så skal vi lige have en opfrisker en gang imellem, siger han.

Carl Skou, der er landmand i Stevns, har selv oplevet, hvor hurtigt en markbrand kan opstå.
Carl Skou, der er landmand i Stevns, har selv oplevet, hvor hurtigt en markbrand kan opstå.
Foto: TV 2 Kosmopol

Han har selv oplevet, hvordan store, varme maskiner som en mejetærsker kombineret med tørre arealer kan antænde en høst i løbet af kort tid.

- Der gik ild i mejetærskeren og det bredte sig jo så selvfølgelig til marken. Og det vi gjorde det var at ringe til brandvæsnet så hurtigt som muligt. Og så begrænsede vi skaden ved at lave brandbælter i marken, siger Carl Skou.

Og selvom sommervarmen i år ikke er nået op på niveau med sidste år, så har Carl Skou alligevel brandfaren i tankerne. Men så længe man udøver god landmandspraksis, så er det bare om at nyde solskinnet og tørvejret. For det gode vejr er faktisk en god ting for landmændene.

- Det bliver nemmere at høste og nemmere at håndtere afgrøderne, fordi den er dejlig tør. Bottom line er det faktisk meget godt, at det er tørt, når vi skal høste. Vi skal bare huske at være opmærksomme, siger han.

Herunder kan du læse de gode råd til, hvordan man forhindrer markbrande:

Før høstarbejdet:

  • Sørg for at maskinen er vedligeholdt; få den smurt alle steder den skal smøres, efterse køleren, kontroller batteri, de elektriske systemer og ledninger, bank rustskaller, støv og andet tørt materiale af, udskift evt. tærede dele, udskift slappe eller slidte remme, og tjek bremser og lejer.
  • Sørg for at slukningsudstyr er på plads og virker. Medbring branddaskere/bladrive eller lignende, hvis du har det.
  • Hent 112-app’en og hav den med på maskinen. App’en kan ved nødkald stadfæste din position helt nøjagtigt, så du ikke skal bruge kostbar tid på at forklare vejen til den fjerneste mark, du befinder dig på.

Under arbejdet:

  • Gør jævnligt, og minimum dagligt, rent for støv, kerner, avner mv. og rens særligt køleren og udstødningen.
  • Tjek maskinens behov for olie og vand, evt. mere smøreolie.
  • Des tørrere, varmere og mere blæsende det er; skærp opmærksomheden.
  • Drop tobakken, men husk mobiltelefonen med 112-app’en.
  • Hold skærebordet over jorden, så sten ikke rammes og giver gnister.
  • Lad ikke den varme maskine stå stille på områder med høj tør bevoksning eller tæt på andet let antændeligt.
  • Parkér en traktor med vandfyldt marksprøjte eller gyllevogn med spreder ved den mark, du høster.
  • Parker også gerne en traktor med stubharve eller lignende ved den mark, du høster.
  • Lad maskiner og dig selv få pauser. Varmt maskineri og træt fører rimer ikke på brandsikkerhed.

Hvis uheldet alligevel er ude:

  • Bring altid dig selv og andre personer i sikkerhed.
  • Vinden kan betyde hurtig brandudvikling. Hvis det er muligt, så forlad køretøjet mod vinden, så du undgår røg og flammer mest muligt.
  • Ring omgående til brandvæsnet via 112-app’en eller via 112.
  • Prøv at begrænse eller standse branden uden at udsætte dig selv eller andre for fare. Brug pulverslukker og håndslukkere til brand på maskiner. Brug vand til at slukke ild i afgrøder, halm, støv, avner mv. og lav med stubharve evt. et brandbælte i afgrøderne umiddelbart uden for brandens rækkevidde. Tag højde for vinden. Ild spreder sig i vindretningen.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik