Massivt behov for skoler i København: Kommunen har sovet i timen

Der bliver bygget masser af nye, lækre boliger i hovedstaden. Men der mangler klasseværelser til nytilkomne børnefamilier.

- Man tror jo, det er løgn. 

quote Jeg blev fuldstændig målløs over, at der ikke har været bedre planlægning

Tommy Petersen, Radikale Venstre

Sådan lyder meldingen fra Tommy Petersen (Radikale Venstre), som er medlem af Økonomiudvalget og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune. 

I mange år har man bygget nye, lækre boligkvarterer i hovedstaden, men man har simpelthen overset, at det kræver flere institutions- og skolepladser, mener han.

Derfor vil Økonomiforvaltningen nu forsøge at holde hånd i hanke med byudviklingen. 

- Ørestad, Carlsberg Byen, Islands Brygge og nu også Nordøst Amager. Børne- og Ungdomsborgmesteren bliver ved med at være for sent ude med at sørge for skoler og daginstitutioner til de mange børn i de tusindvis af nye boliger, der bygges. Vi ved jo, hvad vi har givet tilladelse til at bygge, og vi følger befolkningstilvæksten tæt, så det burde virkelig ikke være så svært at planlægge i tide, siger Tommy Petersen til TV 2 Lorry. 

- Vi forsøger nu i Økonomiudvalget at samle alle trådene i ét centralt planlægningsværktøj, så vi kan holde øje med behovene og holde styr på det, så vi kan undgå det her rod fremover. Det burde vi have gjort for lang tid siden, siger han. 

Af en række slides fra Økonomiforvaltningen, som TV 2 Lorry har fået tilsendt, fremgår det, at der er et udbygningbehov på 10 milliarder kroner, hvis der skal være institutionspladser nok i 2027. 

Der er behov for 14 nye skolespor i København. Derudover syv renoveringer af nuværende skoler, skriver Økonomiforvaltningen. 
Der er behov for 14 nye skolespor i København. Derudover syv renoveringer af nuværende skoler, skriver Økonomiforvaltningen. 
Foto: TV 2 Kosmopol

Og problemet er, at der vil mangle masser af undervisningslokaler i hovedstaden, fordi man ikke er kommet igang med byggerierne i god nok tid, mener Tommy Petersen. 

- Jeg blev fuldstændig målløs over, at der ikke har været bedre planlægning. Jeg troede, da jeg var ny på rådhuset, at man selvfølgelig havde helt klare systemer til at lave de her fremskrivninger, siger han. 

Pia Allerslev: Økonomiforvaltningen køber grunde - ikke borgmesteren

Pia Allerslev (V) mener dog, at De Radikale og Tommy Pedersen skyder forbi målet med deres kritik. Som Københavns Børne- og Ungdomsborgmester er det nemlig ikke hendes ansvar at planlægge eller stå for køb af grunde.

Heller ikke selvom det er til skoler og daginstitutitioner.

quote De Radikale burde jo vide, at det er Økonomiforvaltningen, der står for kommunens planlægning og derfor også for køb af grunde

Pia Allerslev (V), Københavns Børne- og Ungdomsborgmester

- De Radikale burde jo vide, at det er Økonomiforvaltningen, der står for kommunens planlægning og derfor også for køb af grunde, siger borgmesteren og tilføjer:

- Derudover er det altså også politikerne, der er med i den budgetaftale, der beslutter hvor vi skal købe, hvad vi skal bruge vores penge til. Jeg har ikke hørt De Radikale rejse det her spørgsmål en eneste gang. Så hvis der er nogen, der har sovet i timen, så er det også De Radikale, siger Pia Allerslev til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry beskrev for nyligt kommunens mislykkede plan om at bygge en skole tæt ved Benzinøen. 

Planerne blev droppet, fordi sikkerheden ikke var i orden, da der opbevares store mængder flybrændstof, der pumpes til lufthavnen via rørledninger. 

I stedet har man købt en grund på Holmbladsgade, hvor man nu skal bygge en ny skole. 

Tommy Petersen påpeger, at købet af denne grund ikke bare er sket for sent, men at det også er blevet unødvendigt dyrt, fordi kommunen ikke har sørget for at reservere jord i tide. 

- Det er kun to år siden, at vi begyndte at afsætte 100 millioner kroner i budgetterne til grundkøb i hovedstaden. Blandt andet derfor har vi kunnet købe grunden på Nordøst Amager. Men vi burde jo have købt grunde i mange år, siger han. 

Københavns Kommune mangler lige nu flere penge til opkøb af byggegrunde, skriver Økonomiforvaltningen. 

Skolerod

- Kalvebod Fælled Skole er lige nu ved at blive bygget.
Skolebørn, som skal gå her, bliver kørt til Dyvekeskolen på Amager. 

- På Islands Brygge Skole mangler man undervisningsplads. Der er bygget masser af boliger på Bryggen, men der er endnu ikke bygget en ny skole. Der er bevilliget midler. 

- Den nye skole på Sydhavnen er allerede for lille til at rumme områdets kommende skolebørn.

 

Kort nyt

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik