Massiv kø: Borgere må vente i flere uger på at få klart svar om drikkevand

Der er lige nu op til fire ugers ventetid på analyse for pesticid.

En række vandværker i TV 2 Lorrys sendeområde venter lige nu på at kunne få testet deres vand for pesticidet chlorothalonil-amidsulfonsyre.

Nu viser det sig, at de må væbne sig med yderligere tålmodighed. Adskillige kommuner fra hele landet har bestilt analyser fra laboratoriet Eurofins, og det har skabt massiv kø hos analysefirmaet fra Vejen i Jylland. Det oplyser direktør Jesper Gamst til TV 2 Lorry.

- Det er ingen hemmelighed, at vi har travlt, og at der er kø. Der er mange prøver, der skal udtages og analyseres og lige nu har vi kun de prøvetagere, vi har. Så der er en flaskehals, siger Jesper Gamst til TV 2 Lorry.

Senest 1. november

Han oplyser, at der lige nu er ventetid på cirka to til fire uger for at få udtaget prøver for pesticidet chlorothalonil-amidsulfonsyre. Eurofins garanterer dog, at firmaet vil nå alle kunder inden den 1. november, som er skæringsdagen, lyder det.

Chlorothalonil-amidsulfonsyre er det stof, der i slutningen af april fik Egedal Kommune til at advare borgere fra 290 husstande mod at drikke vandet fra Ledøje Vandværk. Borgere må derfor stadig hente drikkevand fra store vandtanke på torvet.

Tester vandet

Alle danske kommuner er lige nu i gang med at teste drikkevandet for pesticidet, der tidligere har været brugt i landbruget og i maling. Det skyldes, at stoffet, som kan være sundhedsfarligt, er blevet fundet i to drikkevandsboringer, oplyste miljøminister Jakob-Ellemann Jensen (V) i april. 

Landets kommuner har tilsynspligten med vandværkerne, og TV 2 Lorry kontaktede i slutningen af april og igen den 28. maj alle kommuner i sendeområdet for at få opklaret, hvordan der bliver testet for pesticidet, og hvilke resultater, det har kastet af sig. 

29 ud af de 34 kommuner i Lorryland har foreløbig svaret. I oversigten herunder kan du se, hvilke kommuner der stadig venter på svar. Det er uvist, om Eurofins analyserer for vandværker i alle kommuner, men der er ifølge firmaet tale om "mange" kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde.

SÅDAN GÅR DET MED AT ANALYSERE VANDET I LORRYLAND

  • Furesø – "Her i Furesø har vi fået den rigtig gode besked, at Trevang og Furesø Vandforsynings analyser ikke har fundet chlorothalonil-amidsulfonsyre i vandet."
  • Gladsaxe – Novafos* og Hofor**
  • Helsingør – "Der er ikke fundet rester af chlorothalonil-amidsulfonsyre i drikkevandet fra Forsyning Helsingør. Det viser resultatet af en test af drikkevandet på alle Forsyning Helsingørs fire vandværker."
  • Stevns – Har bedt vandværker om at analysere. Dato for svar er ukendt.
  • Rudersdal – Får vand fra Novafos* og afventer analyseresultater fra Birkerød Vandforsyning. Dato for svar er ukendt.
  • Herlev – Hofor**
  • Frederikssund – Novafos* + afventer analyseresultat fra private vandværker. Dato for svar er ukendt.
  • Ishøj – Hofor** + afventer analyser fra andre vandværker. Dato for svar er ukendt.
  • Gentofte – Novafos*
  • Hvidovre – Hofor*
  • Halsnæs – "Har foreløbigt fået tal fra 7 ud af 8 vandselskaber, og stoffet er ikke påvist i nogle af disse målinger."​
  • Roskilde – "Status er at vi pt. har modtaget resultater fra 6 vandværker, hvor det for alle 6 gælder, at chlorothalonil-amidsulfonsyre ikke er blevet påvist i drikkevandet. Derudover har HOFOR testet drikkevandet fra Marbjerg Værket som ligger i Roskilde Kommune. Heller ikke her er stoffet påvist. Vi forventer at modtage flere resultater i de kommende par måneder."
  • Hillerød –  Har bedt vandværkerne i kommunen analysere for stoffet “hurtigst muligt og i løbet af 2019.”
  • København – Hofor*
  • Glostrup – Analyseresultater viser, at der ikke blev fundet pesticid i drikkevandet.
  • Hørsholm – Novafos**
  • Allerød – Har ikke krævet analyser fra de otte private vandværker - det er op til værkerne selv. 
  • Solrød – "Solrød Kommune har i denne uge modtaget analyser fra det private vandværk, Havdrup Vandværk, hvor der ikke blev påvist indhold af det omtalte pesticid. Vi har endnu ikke modtaget resultater fra de to andre private vandværker - Solrød Vandværk og Karlstrup Bys Vandværk  -  men forventer at modtage noget fra dem inden for den nærmeste fremtid. Det lille, private vandværk Æblehaven har vi ikke bedt udtage analyser, da det ikke ligger inden for et område, hvor vi vurderer at pesticidet har været anvendt, og det nedlægges ved udgangen af året.”
  • Køge – Tester vandet i de fleste vandværker 2. maj og forventer svar om to uger. Afventer svar fra øvrige vandværker. (svar fra 2. maj)
  • Fredensborg – "Fredensborg Forsyning har primo maj ladet udtage prøver til analyse for stoffet i drikkevandet på Endrup og Humlebæk Vandværker. Resultaterne er endnu ikke modtaget.

    Gunderød Vandværk har bestilt prøve den 25. april, mens Langstrup Vandværk bestilte en prøve den 29. april. Resultatet for disse to vandværker er negativt – altså ingen fund."​​​​

  • Høje-Taastrup - "Der er ikke fundet chlorothalonil-amidsulfonsyre i drikkevandet, som forsyner langt hovedparten af kommunens borgere. Vi har endnu ikke modtaget resultaterne fra de mindre vandværker – formentlig fordi der er kø på analyselaboratorierne."
  • Ballerup - Novafos**
  • Lyngby-Taarbæk - "Lyngby-Taarbæk Forsyning har nu undersøgt drikkevandet i Lyngby-Taarbæk Kommune for pesticidet chlorothalonil-amidsulfonsyre. Stoffet er ikke fundet i drikkevandet i kommunen."
  • Lejre - "Vi har givet alle vandværker i kommunen en frist til 15. august – så skal de have testet vandet og givet os besked."
  • Vallensbæk - Hofor*
  • Greve - "Der er ikke fundet chlorothalonil-amidsulfonsyre på nogen af Greve Vandværks to anlæg. Vi har bedt to andre vandværker om at få udtaget prøver, men har endnu ikke modtaget resultater herfra."
  • Albertslund - Hofor*
  • Rødovre - Hofor*
  • Frederiksberg - "Drikkevandet på Frederiksberg er netop blevet undersøgt, og det er, som det skal være – rent og sikkert at drikke."

Kilde: Svar fra kommunerne

 

* Novafos har 14 vandværker i Allerød, Ballerup, Egedal, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Hørsholm og Rudersdal Kommuner, der leverer vand til en stor del af de ni kommuners 425.000 borgere. Vandet er analyseret, og der er ikke fundet spor af stoffet over grænseværdien. 

 

** Hofor har 14 vandværker i Frederikssund, Furesø, Køge, Lejre, Høje-Taastrup, Ishøj, Albertslund, Brøndby, Hvidovre, Rødovre og Dragør Kommuner. Vandet er blevet testet, og stoffet er ikke blevet fundet i nogen af prøverne.

Jesper Gamst fra Eurofins oplyser, at han er i løbende dialog med kommunerne for at få planlagt analysearbejdet. Er der tale om hastesager, prøver firmaet i samarbejde med kommunen på at få prioriteret en prøvetagning.

Er der positive fund, så sørger vi selvsagt for at være til rådighed for vores kunder i forhold til ekstra udtagning, tolkning af resultater og så videre, siger Jesper Gamst til TV 2 Lorry.

Mere travlt i fremtiden

Er det positivt for jer at have ordrebogen fuld?

- Det er ærgerligt, for det betyder, at der er vandkvalitetsproblemer. Hver eneste gang, der bliver fundet et nyt pesticid, får vi travlt. 

Jesper Gamst er “helt overbevist om”, at Eurofin kommer til at få endnu mere travlt i fremtiden i takt med, at der kan komme mere bevågenhed på vandmiljø.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik