Martin skal krydse "svømmernes Mount Everest" som den ældste dansker

En garvet svømmetræner fra Vesterbro har sat sig for sit livs største prøvelse. Om et år skal han krydse den Engelske Kanal i intet andet end speedos og badehætte.

Martin Empacher fra Vesterbro bliver 49 år næste sommer.

quote Det bliver mentalt meget hårdt, at jeg ikke kommer til at føle, at jeg kommer tættere på mål.

Martin Empacher, svømmetræner

I den alder køber mange mænd en racer- eller en motorcykel og drøner ud på landevejen for at mærke adrenalinen i kroppen. 

Men for Martin Empacher skal der lidt mere til.

Her ses Martin Empacher i færd med at svømme 20 kilometer i åbent hav. Om et år skal han svømme 35 kilometer over den Engelske Kanal.
Her ses Martin Empacher i færd med at svømme 20 kilometer i åbent hav. Om et år skal han svømme 35 kilometer over den Engelske Kanal.
Foto: Privatfoto

I august næste år skal han svømme over den Engelske Kanal kun iført badebukser i ét langt stræk.

- Det er en gammel tradition, der startede i 1875, og det er svømmernes Mount Everest. Det skal gøres uden våddragt, ligesom det blev gjort den første gang, siger han.

Distancen er omkring 35 kilometer i vand, der er mellem 16 og 19 grader. Derfor har Martin Empacher også taget ti kilo på det seneste år, så kulden ikke æder ham op. Fedtlaget skal hjælpe ham med at stå imod.

- Det er en perfekt sport, hvis du også kan lide flødekager, griner han.

2.326 personer har klaret distancen, mens kun seks danskere har gennemført. Med sine 49 år bliver han den ældste dansker nogensinde, der svømmer over kanalen - hvis han altså klarer det.

Sådan så det ud lørdag, da 4.000 svømmere kæmpede sig rundt om Christiansborg.

Seks timer i vandet som opvarmning

Lørdag skulle Martin Empacher bevise, at han kunne klare mosten. 

Det skete under svømmeeventet "TrygFonden Christiansborg Rundt 2018", hvor de fleste svømmere kun plaskede sig igennem de to kilometer rundt om magtens centrum.

Martin Empacher skulle bevise, at han kunne holde sig svømmende i seks timer i streg. Klarede han ikke turen, måtte han vinke farvel til drømmen om at krydse den Engelske Kanal.

Før det havde han aldrig svømmet mere end 13 kilometer i åbent vand.

- Det gik sindssygt godt. Jeg frøs ikke. Først da jeg kom op frøs jeg som en hundehvalp. Jeg blev træt selvfølgelig, men jeg har også et år til at træne op. Men det var en folkefest, siger han.

Han svømmede 20 kilometer på seks timer og 25 minutter. 

Den Engelske Kanal

  • 2.326 mennesker har svømmet over kanalen siden 1875.
  • Den hurtigste har gjort det på syv timer. Den langsomste på 27 timer.
  • Svømmeren må ikke røre følgebåden, mens han krydser.
  • Svømmerne må kun have speedos, badehætte og svømmebriller på.

Dæmonerne skal nedkæmpes

Når han om et år skal svømme de 35 kilometer i åbent hav, bliver det alt andet end en folkefest.

quote Det er der, dæmonerne og lysten til at stoppe kommer. Det skal man bare overvinde.

Martin Empacher, svømmetræner

Han skal nemlig være alene i vandet med en følgebåd som det eneste selskab.

På båden har han hjælpere, der kaster mad ned til ham, dirigerer ham uden om de enorme skibe, der passerer kanalen - og vigtigst af alt sørger for førstehjælp, hvis det bliver nødvendigt.

Der er nemlig risiko for, at han bliver så nedkølet, at det kan være livsfarligt.

Martin Empacher er en garvet open water svømmer og træner blandt andet triatleter i at mestrer svømning i havet ved blandt andet Bellevue Strand, Charlottenlund eller Amager Strandpark. 

Men den udfordring, han har foran sig, bliver noget helt andet.

Martin Empacher vejer 94 kilo - og han har ikke tænkt sig at tabe sig inden sin store svømmetur. Fedtet gør nemlig, at han ikke kommer til at fryse.
Martin Empacher vejer 94 kilo - og han har ikke tænkt sig at tabe sig inden sin store svømmetur. Fedtet gør nemlig, at han ikke kommer til at fryse.
Foto: Privatfoto

- Normalt svømmer vi altid langs kysten og sammen med andre. Og der er altid noget at kigge på. Jeg er alene med følgebåd på den ene side og havet på den anden side. Det bliver mentalt meget hårdt, at jeg ikke kommer til at føle, at jeg kommer tættere på mål. Jeg skal bare blive ved.

- Det er der, dæmonerne og lysten til at stoppe kommer. Det skal man bare overvinde, siger han.

Intet er sikkert

Seks danskere har før ham krydset den Engelske Kanal.

I gennemsnit krydser svømmerne kanalen på 13,5 timer. Men Martin Empachers mål er 12 timers svømning fra England til Frankrig.

Men det er ikke givet, at han når over.

Det er kun 50 procent af dem, der begiver sig ud på færden, der kommer i mål. Men det passer ham godt.

- Det gør det endnu mere spændende. Vi er vant til, at alt i det moderne liv lykkes for os. Det er mere spændende, at det ikke er givet på forhånd, siger han.

Martins tre råd hvis du vil svømme i åbent hav

  1. Skaf dig en våddragt: "Normalt er det ikke så varmt i Danmark, at man kan svømme langt uden våddragt. Og den kan holde dig varm længe".
     
  2. Find en klub: "Kig efter en klub eller et fællesskab i dit lokalområde. Ofte koster det ikke noget. Man mødes bare og svømmer med en makker".
     
  3. Lær crawl: "Oplevelsen i vandet er markant bedre, hvis du kan svømme crawl. Det er den langt hurtigste svømmedisciplin, man laver mindst vandmodstand og sparer mest energi."

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik