Markant flere hjemløse stemte til folketingsvalget

Markant flere hjemløse stemte til gårsdagens folketingsvalg sammenlignet med sidste folkeafstemning til Europarlamentsvalget.

Mange hjemløse valgte onsdag at dukke op på Københavns Rådhus for at sætte deres kryds på stemmesedlen.

- Det estimeres, at omkring halvtreds hjemløse stemte på Københavns Rådhus til folketingsvalget onsdag - markant flere end ved den seneste folkeafstemning, oplyser Stefan Jessing Spenner, presseansvarlig ved Københavns Kommune til TV 2 Lorry.

quote Når man kan se en afsmitning på egen tilværelse, så kommer man til stemmeurnerne.

Sofie Bay-Petersen, informationsmedarbejder i SAND

I København er de glade for de hjemløses store valgdeltagelse.

- Demokratiet skal favne alle, hvorfor det er glædeligt, at vi nu kan konstatere, at også de hjemløse i stigende omfang bruger deres stemme, forklarer Stefan Jessing Spenner.

Antallet af hjemløse

  • I hovedstadsområdet blev antallet af registrerede hjemløse i 2017 opgjort til 3.242 borgere.
  • For hele Danmark blev antallet af registrerede hjemløse i 2017 opgjort til 6.635 borgere.

 

Kilde: Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE)  "Hjemløshed i Danmark 2017"

Tallet er ikke overraskende

Informationsmedarbejder i SAND, De hjemløses landsorganisation, Sofie Bay-Petersen, finder det ikke overraskende, at omkring halvtreds hjemløse har været på rådhuset for at stemme.

- De sidste par år er der kommet mange reformer og pakker, som forringer de hjemløses liv. De vil derfor gerne udtrykke deres utilfredshed med folkestyret. De er derfor bevidste om, at de kan gøre en forskel ved at stemme til folketingsvalget. Når man kan se en afsmitning på egen tilværelse, så kommer man til stemmeurnerne, siger Sofie Bay-Petersen.

Disse reformer og pakker indebærer blandt andet zoneforbuddet og kontakthjælpsloftet, som ifølge Sofie Bay-Petersen har meget direkte, negative konsekvenser for samfundets svageste.

quote Man føler, at man har mere indflydelse, og det er måske derfor hjemløse stemmer – så kan vi lave noget om for os selv.

Kim Allan, formand for SAND & hjemløs

Kim Allan, der er formand for SAND og samtidig hjemløs, er enig i, at den store fokus på hjemløse i Folketinget og de mange nye regler, nok har en indflydelse på lysten til at stemme.

- Man føler, at man kan få lov til at lave om på tingene. Man føler, at man har mere indflydelse, og det er måske derfor hjemløse stemmer – så kan vi lave noget om for os selv, siger Kim Allan til TV 2 Lorry.   

Mere besværligt at stemme som hjemløs

Hjemløse har samme ret til at stemme som alle andre, men det er en smule mere bøvlet uden fast adresse. For uden fast bopæl, kan man ikke få tilsendt et valgkort.

quote De har lukket op for flere måder at stemme på. Det gør det mere tilgængeligt for hjemløse at få indflydelse.

Kim Allan, formand for SAND & hjemløs

I Københavns kommune har alle hjemløse været velkomne til at komme og stemme på rådhuset, som er et af kommunens valgsteder.

Og netop de voksende antal muligheder for at afgive sin stemme, får flere hjemløse til stemmeurnen, er Kim Allan overbevist om.

- De har lukket op for flere måder at stemme på. Det gør det mere tilgængeligt for hjemløse at få indflydelse. Men ligesom resten af befolkningen er der nogle, som går op i valg, mens andre ikke gør. Hjemløse repræsenterer et bredt udsnit af hele befolkningen, siger Kim Allan.

De hjemløse havde også mulighed for at stemme til Europaparlamentsvalget, men til det valg var kun omkring ti hjemløse mødt op på rådhuset for at stemme. 

quote Europaparlamentsvalget ligger meget mere fjernt for dem.

Sofie Bay-Petersen, informationsmedarbejder i SAND

Og det er der en god forklaring på, mener både Sofie Bay-Petersen og Kim Allan.

- Ved folketingsvalget ser de hjemløse muligheden for at ændre noget, der har dirkete konsekvenser for deres eget liv. Europaparlamentsvalget ligger meget mere fjernt for dem. Og så prioriterer de deres overskud. Når man bor på gaden, er overskuddet ikke så stort, så man vil hellere bruge kræfterne på noget, man kan forholde sig til, siger Sofie Bay-Petersen.

Bakkens hjemløse rimsmed rapper om politik.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik