Maria drak kaffe hos genboen. Herfra kunne hun se sin ejendom stå i flammer

Mens beredskabet danner sig et overblik over skaderne, krydser beboerne fingre for, at der er noget at vende hjem til på Frederikssundsvej.

Sent lørdag aften får Maria Luckow-Nielsen et af de opkald, som alle gerne vil være for uden. 

Hun er på familiebesøg og derfor ikke hjemme, da underboen ringer for at fortælle, at der er ild i ejendommen på Frederikssundsvej 96 i Københavns Nordvestkvarter.

Beboerne er blevet banket op af beredskabet og sendt på gaden. 

- Vi kørte straks hjem. Imens prøvede vi at ringe til forsikringsselskabet, som vi bruger i bygningen. Da vi kom frem, sørgede en indsatsleder for det hele. En skadeleder kom også. Der er jo ikke meget af gøre andet end at se på, fortæller Maria Luckow-Nielsen, der er bestyrelsesformand for andelsforeningen på stedet. 

Den består af fem opgange, hvoraf to af dem - heriblandt hendes - er skadet. 

Ved endnu ikke, hvad der er tilbage

Brandmænd har i løbet af natten fået ilden under kontrol. 

Søndag formiddag fortæller operationschef Jan Kirk-Iversen, at alt er slukket. Man vil dog have brandvagter på stedet resten af weekenden. 

- Når det er så voldsom en brand, vil der altid være områder, hvor vi skal holde øje, siger han til TV 2 Lorry. 

En kran har taget skorstenen ned, for at den ikke skal styrte sammen. 

Maria Luckow-Nielsen bor ikke selv i den opgang, hvor ilden har haft fat, men hun bor i opgangen ved siden af, hvor beredskabet også har arbejdet natten over:

- Umiddelbart er der store vandskader. Men den brandmur, som har været imellem os, har gjort det forholdsvis godt, lader det til. Men vi ved faktisk endnu ikke, hvad vi kommer hjem til, siger hun. 

Ilden fik også fat i taget hos naboen, der er en bilforhandler. 
Ilden fik også fat i taget hos naboen, der er en bilforhandler. 
Foto: Local Eyes

Naboerne hjalp hinanden

Midt i al ulykken har det stærke sammenhold på stedet været lidt af et lyspunkt.

Faktisk åbnede genboerne sit hjem for de mange, der ikke kunne gøre andet end at se på, mens deres hjem stod i flammer. 

- Ejendommen over for os var så søde at åbne deres festlokale, så vi kunne komme ind og få en kop kaffe. Der var også beboerinformation omkring halvt et, forklarer Maria Luckow-Nielsen.

- Politibetjentene var rolige. De var der hele tiden og besvarede spørgsmål, selvom de ikke vidste så meget. De ringede alle op én efter én, og vi samarbejdede om at få et overblik over beboerne, siger hun. 

Hvad tænker man, når man sidder der og kigger?

- Ikke så meget. Man er chokeret og spørger, hvad der skal ske. Det kan ingen rigtig svare på, så alle er mest bare forholdsvis chokerede. 

Branden starter i gården

Hvordan ilden er startet vil Københavns Politi nu undersøge. 

Ifølge Maria Luckow-Nielsen har beboere dog kigget ud og set, at der var ild i et skralderum, som står tæt op ad bygningen. 

- Den får fat i bagtrappen og bevæger sig så op gennem bygningen, går vi ud fra, siger hun. 

Alle beboere i denne opgang, skal nu genhuses, oplyser operationschef Jan Kirk-Iversen til TV 2 Lorry søndag formiddag. 

Natten til søndag lød meldingen, at otte lejligheder er direkte brandskadet, mens der er brand- og vandskader i omkring 12-14 lejligheder. 

 
 
Foto: Local Eyes

Beboere kan stå uden hjem i måneder

Hvorvidt beboere, som ikke bor i den opgang, der var ild i, også skal genhuses, kan operationschefen i skrivende stund ikke sige mere om. 

- Kommunen kommer til at stå for genhusningen i den forstand, at der er en social døgnvagt, som tager over. De fleste beboere vil jo ofte ønske at bo hos venner og familie. Der kan blive tilbudt hotelovernatning til andre, indtil man finder en mere permanent løsning, forklarer han om proceduren, som den plejer at være. 

Hvor længe, genhusede beboere skal stå uden hjem, er endnu uvist. 

- Det kommer an på brandskaderne. Det skal en entreprenør se på. Men det kan formentlig tage flere måneder, siger operationschef Jan Kirk-Iversen til TV 2 Lorry. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik