Mangel på læger til smertelindrende behandling

Langt fra alle patienter, som skal i smertelindrende behandling, kommer det inden for ti dage, som er målet. Årsagen er mangel på læger.

Der mangler læger til at tage sig af den såkaldte smertelindrende behandling af døende patienter. Og det går udover ventetiden.

Det oplever de på Bispebjerg Hospital, fortæller ledende overlæge på Palliativ Medicinsk Afdeling, Lise Pedersen, som også sidder som næstformand i sundhedsfagligt råd for palliativ behandling i Region Hovedstaden.

Over de sidste år har Region Hovedstaden ellers oprettet flere afdelinger på hospitalerne i Hvidovre, København, Herlev og Hillerød for at forkorte ventetiden til smertelindrende behandling for de døende patienter. Men man har ikke kunnet finde personale nok til at ansætte.

-Da den specialiserede palliative behandling er eksploderet, har vi svært ved at skaffe kvalificeret lægeligt personale, siger Lise Pedersen til DR København.

Manglen på læger øger ventetiden

Derfor mangler Bispebjergs afdeling for smertelindrende behandling lige nu én overlæge og én afdelingslæge, og det går udover ventetiden, som i Region Hovedstaden er den næst-længste i landet.

-På Bispebjerg har det den betydning, at vi er nødt til at afvise patienter, fordi vi simpelthen ikke har lægelig kapacitet til at modtage dem, fortæller Lise Pedersen. Hun vurderer, at det også er en problemstilling i resten af landet. En af forklaringerne er ifølge hende, at smertelindrende behandling ikke er et medicinsk speciale i Danmark.

Ifølge en ny rapport fra Dansk Palliativ Database, når hver femte kræftpatient ikke at modtage den smertelindrende behandling, de er blevet henvist til, inden de dør.

Målet er, at 90 procent af patienterne modtager behandlingen inden for ti dage efter henvisningen, men på landsplan er det kun 79,5 procent, som indfrier dette mål. I Region Hovedstaden er man dog helt nede på 72,7 procent, som får behandlingen inden for den ønskede tid.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik