Mange kommuner ramt af stor skralde-strejke

Skraldemænd har nedlagt arbejdet i 26 kommuner rundt om i hele landet. I TV 2 Lorrys sendeområde er mange kommuner påvirket af strejken.

OPDATERING: Skraldestrejken blev afblæst torsdag aften, efter at parterne er blevet enige.

Borgere i en lang række kommuner må lige nu affinde sig med, at de ikke får hentet deres skrald.

Renovationsmedarbejdere i 26 kommuner har valgt at nedlægge arbejdet. Det sker i sympati med skraldemænd i Frederikshavn, der siden onsdag i sidste uge har været i overenskomststridig strejke, skriver TV 2.

Det drejer sig om renovationsmedarbejdere fra firmaet Remondis.

I TV 2 Lorrys sendeområde påvirker arbejdsnedlæggelsen kommunerne Brøndby, Egedal, Ballerup, Albertslund, Vallensbæk, Furesø, Rødovre, Hvidovre, Lyngby-Taarbæk, Ishøj, Gentofte. Det halve af Gladsaxe er desuden ramt, mens afhentning af haveaffald i København er påvirket af strejken.

Årsagen er en konflikt med virksomheden Remondis, der bunder i arbejdstid, oplyser Per Thorup, faglig sekretær i 3F i Frederikhavn, til TV 2.

Konflikten skyldes, at skraldespandene i kommunen blev ændret sidste efterår.  Tidligere skulle skraldemændene tage én skraldepose per hus, men i oktober blev systemet ændret, da borgerne i stedet skulle sortere deres affald i to kamre i samme spand.

- De her spande tager meget længere tid at tømme end at hente en pose. Så selve arbejdslængden på en dag bliver længere. Det har man ikke kunnet finde en løsning på, siger Per Thorup til TV 2.

Overenskomststridig strejke

Renovationsfirmaet Remondis kalder arbejdsnedlæggelsen ”overenskomststridig”.

”Renovationsmedarbejderne mødes igen i morgen tidlig, hvor de vil tage stilling til, om de går i gang igen. Vi beklager situationen og de gener den måtte give og vi arbejder på højtryk for at komme i gang igen, i samarbejde med 3F og DI,” skriver renovationsfirmaet på sin hjemmeside.

Per Thorup fra 3F i Frederikshavn fortæller til TV 2, at parterne mødtes til et fællesmøde i fredags, og at de mødtes for Arbejdsretten i København mandag.

Her blev skraldemændene pålagt skærpet bod på 65 kroner per time, de skulle have arbejdet, da strejken strider imod overenskomsten.

- Vi er fuldt ud bekendt med, at arbejdsnedlæggelsen er overenskomststridig, og det siger vi til dem hver eneste morgen. Vi fortæller dem, at de skal gå i arbejde, siger Per Thorup til TV 2.

Nordjyske skrev tirsdag, at en mulig konsekvens af torsdagens sag ved Arbejdsretten kan blive, at Remondis fritstiller alle medarbejdere og kun genansætter dem, de har lyst til at beholde.

- Vi kan bekræfte, at der i dag er en landsdækkende overenskomststridig arbejdsnedlæggelse blandt vores renovationsmedarbejdere. I overensstemmelse med den arbejdsretlige proces kan vi ikke forhandle før vores medarbejdere igen går i arbejde, skriver Remondis i en pressemeddelelse torsdag formiddag. De beklager de gener, arbejdsnedlæggelsen har medført.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Forbrug

Onlinehandel Black Friday

Advarsel før Black Friday - sådan undgår du at blive snydt på nettet

Døde grise foran Lorry

Døde smågrise efterladt flere steder i København - kendt skralder står bag

søretten

Ejer af webbutikker vil ikke tilbagebetale trods stævning

Madlavning

Ny undersøgelse afslører københavnernes yndlingsret

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere