Mandlig S-profil siger fra: Jeg har oplevet kolleger lave Trump-grebet

Også på Københavns Rådhus er der problemer med sexisme, hævder S-politikeren Jonas Bjørn Jensen.

Der var verbale øretæver i rigt mål fra alverdens ligestillingsforkæmpere, da det kom fra at USA's præsident Donald Trump havde underholdt med, hvordan han befamlede kvinder i skridtet.

Men man behøver slet ikke rejse over Atlanten for at finde eksempler på, hvordan mandlige politikere går langt over stregen i forhold til deres kvindelige kolleger. Det skriver medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Jonas Bjørn Jensen, Soc.dem., i en artikel på den socialdemokratiske netavis Pio Pio.

- Til et af KLs utallige topmøder (hvilket alle møder i Kommunernes Landsforening i øvrigt bliver kaldt), oplevede jeg for nogle år siden, at en mandlig kollega i 50’erne bogstaveligt talt lavede en Donald Trump, og greb en af mine kvindelige kollegaer i starten af tyverne mellem benene, skriver han.

Grænseoverskridende kys

Også på Københavns Rådhus har han oplevet grænseoverskridende eksempler på sexisme.

- Jeg har hørt ældre mænd spørge unge kvindelige kollegaer, om hvordan de kommer ned i deres stramme bukser om morgenen. På en studietur har jeg oplevet en ældre mandlig kollega, sidde og kyssede en kvindelig kollega op og ned af armen – uden hun havde bedt om det, eller lignede en der var særlig glad for situationen, skriver han videre.

Indlægget kommer i kølvandet på, at hans partifælle Sonja Marie Jensen fra Nyborg i sidste uge stod frem og fortalte om hendes oplevelser med sexisme i byrådet.

Ingen navne

Over for TV 2 Lorry ønsker Jonas Bjørn Jensen ikke at gå i detaljer med hvem, der var tale om. Ej heller hvornår episoden på Københavns Rådhus skete.

- Hvis jeg sætter navne på, sætter jeg gang i en masse ting for de mennesker, der var involveret. Både dem, der gjorde det, og dem, der blev udsat for det. Det er ikke sikkert, de har lyst til det. Men så kommer det også til at handle om de konkrete personer, siger Jonas Bjørn Jensen.

quote Nogen synes, det er i orden at gribe en kvindelig kollega i skridtet og at klaske Sonja i røven. Det er der brug for at gøre op med. Jeg vil gerne bakke Sonja op ved at sige, at jeg heller ikke gider finde mig i det

Jonas Bjørn Jensen, Soc.dem.

Hans ærinde er i stedet at forsøge at gøre op med det, han kalder en old boys-kultur, der har udviklet sig i dele af det kommunalpolitiske Danmark.

- Nogen synes, det er i orden at gribe en kvindelig kollega i skridtet og at klaske Sonja i røven. Det er der brug for at gøre op med. Jeg vil gerne bakke Sonja op ved at sige, at jeg heller ikke gider finde mig i det, siger han og kommer med en selverkendelse:

Svært at stikke ud

- Jeg har helt sikkert forholdt mig alt for passiv. Sådan er det, når det er en kultur. Så bliver man den, der stikker ud og ødelægger den gode stemning. Men sådan skal det jo ikke være, og nu vil jeg gerne være med til at sige fra.

Jonas Bjørn Jensen, der er 31, har også selv oplevet en ubehagelig situation på et møde i en bestyrelse i et tværkommunalt selskab, hvor han er udpeget som Københavns Kommunes repræsentant. Her gav en borgmester fra en omegnskommune ham følgende svada med på vejen:

- Din alder taget i betragtning, gider jeg ikke en gang bruge min tid på at forsøge at forklare dig, hvordan de her ting hænger sammen. Du er for ung og uerfaren til jeg gider. Og så er du et godt eksempel på, at ingen er forpligtet over evne.

Bestyrelsesmødet var lukket, og Jonas Bjørn Jensen kan derfor ikke referere, hvem der sagde det.

- Vi må sige fra

Sagde du noget til vedkommende bagefter?

- Det gjorde jeg faktisk ikke. Min egen reaktion var at prøve at lave sjov med det. Men jeg var rystet bagefter. Jeg ringede og talte med min kone om det, for det var ret voldsomt, siger Jonas Bjørn Jensen.

Fremover har han besluttet sig for at sige fra, når han oplever nedsættende bemærkninger uanset hvem de er rettet mod.

- Hvis jeg genoplevede episoden fra KL-mødet, ville jeg gribe ind og sige, at det er for meget.  Jeg tror, det hjælper, hvis flere siger fra, siger han. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik