Mandeforsker om mænd på barsel: "De er nøjagtig ligeså gode som kvinder"

Svend Aage Madsen er psykolog og mandeforsker. TV 2 Lorry-journalist Peter Blæsild, der selv lige er blevet far, har sat ham stævne til en snak om det at blive far.

Det er en stor omvæltning at blive far for første gang. Lige pludselig er baby der, og med ét er livet forandret for altid.

I de fire måneder jeg har været far, har jeg oplevet en lykkefølelse, som jeg ikke troede mulig, men jeg har også stået op kl. 5.00 om morgenen og kigget ind i et grædende baby-ansigt uden at ane, hvad jeg skulle gøre for at få den lille til at sove igen.

Min oplevelse er, at mødre har ni måneders forspring på forældreskabet i og med, at det er dem, der bærer barnet. Fædre derimod, bliver måske først rigtig forældre, når barnet er der.

quote Vi skal jo kun en generation tilbage, før det blev normalt, at fædre var med til fødsler. Det sidste sted, hvor forbuddet mod mænds tilstedeværelse ved fødsler blev ophævet, var i 1979 i Aarhus.

Svend Aage Madsen, chefpsykolog og mandeforsker

Når man så står midt i det, er der altså ikke en sundhedsplejerske, der arrangerer fædregrupper, ligesom mødrene får tilbudt. Man kan godt få fornemmelsen af, at man står på egne ben.

Det er en kæmpe omvæltning, at blive far, og derfor har jeg sat Svend Aage Madsen, der er chefpsykolog på Rigshospitalet, og som har forsket i mænds sundhed i over 30 år, stævne til en snak om, hvad det vil sige at blive far, og hvad man kan forvente sig.

Fædre var udelukket fra fødsler

Hvordan har faderrollen udviklet sig de seneste år?

- Vi har jo haft en lang tradition på en million år, hvor mændene har været holdt helt væk fra fødsler og spædbørn. Derfor er der så få udviklede traditioner i vores kultur, der handler om, hvordan fædre er med deres spædbørn, og hvordan man er med til fødsler.

- Moderskabets kulturhistorie har derimod eksisteret i en million år med klare traditioner for, hvordan de gør. På bare en generation er alle fædre pludselig med til fødsler og har en masse med spædbarn at gøre. Og med moderne fædre, der tager barsel, er vi nu ved at danne en helt ny historie for sammenhængen mellem fædre, fødsler og spædbørn.

Så det er måske ikke så mærkeligt, at man kan blive overrumplet som far?

- Det er klart, at hvis man ikke har nogle traditioner eller forbilleder, så er man ude på et nyt felt. Vi skal jo kun en generation tilbage, før det blev normalt, at fædre var med til fødsler. Det sidste sted, hvor forbuddet mod mænds tilstedeværelse ved fødsler blev ophævet, var i 1979 i Aarhus.

- Det er sådan, at bare indenfor de seneste 3-4 år er der kommet et hav af bøger, der handler om at blive far. Det har man aldrig set før. Nu begynder man at udtrykke følelser og tanker om, hvordan det er blive far.

Far er lige så god som mor - men på en anden måde

Hvordan kan man som far være mere med fra starten?

- Der skal ikke meget til, at man som far føler sig på sidelinjen. Hvis jordemoren og sundhedsplejersken kun henvender sig til moren hele tiden eksempelvis. Når vi kigger på, om fædre har følt sig inddraget, så ligger vi nede omkring en 30-40 procent, så de professionelle har også en opgave i at få inddraget fædrene.

quote Det, som mange mænd kan være bange for, er, om de nu kan trøste barnet eller klare de forskellige opgaver, men al erfaring viser, at det kan mænd nøjagtig ligeså godt som kvinder.

Svend Aage Madsen, chefpsykolog og mandeforsker

- Som far skal man insistere på, at man også er en del af det. Sundhedsplejersken og jordemoderen har de bedste intentioner, men når de har travlt, eller der sker noget uventet, så er det let at falde tilbage til de gamle traditioner.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Alexander har første dag på barsel, hvor han skal til babysalmesang med sin søn, William.

Når man så pludselig står alene med barnet på barsel. Hvad er det så for en mulighed, man har som far?

- Det er en helt særlig ting at få lov til, fordi det jo ofte er moren, der har tilbragt mest tid med barnet, og måske ved lidt mere, om hvordan det skal gøres. Pludselig har manden en stor mulighed for at få sin egen praksis og sin egen måde, at gøre tingene på, og det er en kæmpe mulighed.

- Det, som mange mænd kan være bange for, er, om de nu kan trøste barnet eller klare de forskellige opgaver, men al erfaring viser, at det kan mænd nøjagtig ligeså godt som kvinder. Ikke nødvendigvis på samme måde. Det vigtige er, at man siger til sig selv, at man har modet og evnen til det, så skal det nok lykkes uden problemer.

Er mor og far lige gode omsorgspersoner?

Kan et barn godt have to ligeværdige omsorgspersoner, når nu mor typisk er tættest med barnet i de første mange måneder?

- Indtil 80'erne troede man, at barnet kun kunne have en tilknytningsperson, og alle andre er bipersoner. Siden har man fundet ud af, at et barn sagtens kan have to personer, som det er lige knyttet til, og som udgør en tryg base.

- Det er jo en kæmpe fordel for barnet. Så det afgørende er jo, at man er sammen med barnet. Den der er sammen med barnet i 14 dage, er den, som barnet vil søge trøst ved og skelner ikke til, om det er far eller mor.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Stefan er på barsel med sin søn, Carl Frederik. I dette afsnit følger vi den nybagte far på indkøbstur, men det er ikke sådan lige at vælge den rigtige barnevogn.

Hvad kan det komme til at betyde for de børn, der vokser op nu, hvor begge forældre har taget barsel?

- Når man spørger piger og drenge i dag om, hvem de kan snakke fortroligt med, så siger både drenge og piger, at det er deres mor i højere grad end deres far. Den nye farrolle, hvor far også tager barsel og er tæt sammen med barnet, er en helt ny mulighed for, at dem der vokser op nu, kommer til at sige, at det både er mor og far, de kan tale fortroligt med.

- Hvis man har fulgt med i alle små ting der sker, så bliver man også en større del af barnets liv.

Fædregrupper virker ikke - men måske fars legestue gør

Mødre får jo mulighed for at komme i en mødregruppe, men der er ikke helt samme tilbud til mænd. Hvorfor egentlig ikke?

quote Kvinder siger ofte; skal vi ikke ses, og så går de ud og ses, og så går snakken derudad. Hvis man spørger mænd, om de vil ses, så spørger de: 'Om hvad?'

Svend Aage Madsen, chefpsykolog og mandeforsker

- Man har undersøgt, om fædre gider være i samme type grupper som en traditionel mødregruppe. Det ser ikke ud til, at det er så tiltrækkende, så nu er vi ved at undersøge, hvordan fædre gerne vil være sammen med andre fædre. Kvinder siger ofte; skal vi ikke ses, og så går de ud og ses, og så går snakken derudad. Hvis man spørger mænd, om de vil ses, så spørger de: 'Om hvad?'

- Det kan være noget som fars legestue, der findes forskellige steder i landet, hvor man er aktiv med sit barn. Vi har oprettet en side der hedder farforlivet.dk, hvor man kan gå ind og finde aktiviteter for fædre. Når fædrene mødes om en aktivitet, så kommer snakken af sig selv.

Fædre-barsel i rivende udvikling - men ikke i Danmark

Danske mænd har ret til 14 dages barsel, efter barnet er født. I de andre nordiske lande har mændene noget bedre vilkår. Hvorfor er vi bagefter herhjemme?

- Ja, i 1983 fik mænd øremærket 14 dage, og så er der ikke sket mere siden. Den første forskning om mænd og barsel kom så sent som i år 2000, så vi er noget bagefter eksempelvis Island, som er vores yndlingseksempel.

quote Den øremærkede barsel bliver en kæmpe game-changer.<br /> 

Svend Aage Madsen, chefpsykolog og mandeforsker

- Her er der tre måneders barsel til kvinden og tre måneders barsel til manden og tre måneders barsel til deling. Det vil de nu udvide til fire måneder til hver og fem måneder til deling. Med fuld løn endda. Der er det jo så interessant og se, om fædrene deroppe så tager den barsel de har mulighed for, og i 89 procent af tilfældene tager fædrene alle tre måneder. Så det argument med, at fædrene ikke vil på barsel er ikke sandt.

En gamechanger

Der er to måneds øremærket barsel til mænd på vej til alle fædre i EU. Også til danske fædre. Hvad kan det komme til at betyde for udviklingen?

- Det er meget vigtigt, at der er noget barsel specielt til fædre, så de kan gå til deres arbejdsgiver og sige, at hvis jeg ikke tager den her barsel, så mister vi den her periode. Det er en rigtig stor ting i forhold til den kultur der er på nogle arbejdsplader, hvor mænd generelt ikke tager ret meget barsel.

- Derudover er det også en hjælpende hånd ind i familielivet, hvor moren måske ikke er så villig til at afgive noget af hendes barsel. Så den øremærkede barsel bliver en kæmpe game-changer.

Peter Blæsild er nu selv blevet far og står over for en barselsperiode. I dette afsnit mødes han med journalist og forfatter, Thomas Skov, der har skrevet en bog om det at blive far.\n\n

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik