Malthes børnebuddy fik ham til at tænke på andet end sygdom

Københavnsk uddannelsesinstitution hjælper børn med sygdom i familien.

Hos BørneBuddies i København hjælper de børn, der oplever alvorlig sygdom eller død i familien, med at få et frirum fra den hverdag, der til tider kan være rigtig hård.

Malthe Lang er en af de børn, der har haft glæde af BørneBuddies. Da hans mor var syg med brystkræft, hjalp det ham at have en ven, som kunne få ham på andre tanker.

- Det er ikke sjovt at føle sig ensom, så det var hyggeligt at have en ven at lege med, siger den 8 årige dreng.

Idéen bag BørneBuddies er, at hvert barn får tildelt en frivillig voksen, som de kan lave hyggelige ting sammen med. Et forløb varer cirka fire måneder, og hver måned er der afsat op til 10 timers samvær, hvor barn og børnebuddy kan lave alt fra at lege og dyrke sport til at læse lektier.

quote Det er ikke sjovt at føle sig ensom, så det var hyggeligt at have en ven at lege med.

Malthe Lang

Malthe Langs børnebuddy, Cecilie Søderlund Larsen, er bare én af de frivillige, som hjælper børn i alderen 6-15 år. Hun synes, at det er en god måde at være frivillig på, fordi hun er med til at hjælpe børn med at få en sjovere hverdag.

Et nyt projekt i Storkøbenhavn med såkaldte frivillige

- Malthe får en masse oplevelser og husker at være barn. Selvom man har nogle tæt på, der er syge, er det vigtigt at huske at lege, bruge fantasien og være barn, siger Cecilie Sønderlund Larsen, som er sygeplejerskestuderende.

Cecilie Sønderlund Larsen er én af de frivillige, der hjælper børn med sygdom i familien.
Cecilie Sønderlund Larsen er én af de frivillige, der hjælper børn med sygdom i familien.
Foto: TV 2 Kosmopol

De frivillige kommer fra Københavns Professionshøjskole, som blandt andre uddanner socialrådgivere, lærere, fysioterapeuter, jordmødre og sygeplejersker. På skolen kan de studerende melde sig frivilligt og får så tildelt et barn, der har brug for ekstra opmærksomhed i en periode.

En hjælp for familien

Og det er ikke kun Malthe Lang, der har haft glæde af at have en børnebuddy. Hjemme hos hans familie har det betydet, at hans forældre har kunne slappe mere af, fordi de har vidst, at der har været en masse gode oplevelser for deres søn.

- Man kan let blive glemt og sat til side, når man er i en familie med sygdom. Malthes børnebuddy har betydet, at vi har kunne slappe mere af, siger Tanja Lang, som er mor til Malthe Lang.

Hos familien Lang skabte det mere ro i hverdagen, at Malthe Lang havde en børnebuddy.
Hos familien Lang skabte det mere ro i hverdagen, at Malthe Lang havde en børnebuddy.
Foto: TV 2 Kosmopol

Ud over at Malthe Langs forældre fik mere ro til at fokusere på de vigtige ting i hverdagen, kunne de også mærke, at deres søn udviklede sig på de fire måneder, han havde en børnebuddy.

quote Man kan let blive glemt og sat til side, når man er i en familie med sygdom. Malthes børnebuddy har betydet, at vi har kunne slappe mere af.

Tanja Lang, mor til Malthe Lang.

- Malthe er blevet mere moden og udadvendt. Det gav ham et frirum, så han kunne klare, at vi ikke var der så meget, siger Tanja Lang.

Fokus var ikke på sygdommen

Rundetårn, museer, Torvehallerne og Tivoli. Det er bare nogle af de steder, Malthe Lang og hans børnebuddy har besøgt sammen. Det har været vigtigt for de to venner, at fokus ikke har været på sygdom.  

- Det, at Malthes mor var syg, var ikke noget, vi snakkede om. Det handlede om at skabe et trygt rum, hvor han kunne komme til mig, hvis han havde brug for at tale, siger Cecilie Sønderlund Larsen.

For Malthe Lang har det været hyggeligt at have en ven at lege med, når hans forældre har været for trætte. Han opfordrer da også andre børn til at få en børnebuddy, hvis hverdagen kan være lidt hård.

- Jeg synes, at flere børn skal opleve, at man kan have det sjovt, selvom man ingen forældre har, eller hvis ens forældre er syge eller trætte, siger han.

Indtil videre er BørneBuddies et pilotprojekt, som kører på Københavns Professionshøjskole, men planen er at brede konceptet ud til hele landet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik