Foto: Esben Salling / Scanpix

Malmøs betændte kvarterer slås med skud og vold

På den anden side af Øresundsbroen plages Malmø af en hård kerne kriminelle fra bestemte kvarterer.

Mandag måtte politiet i Malmø ifølge det svenske nyhedsbureau TT løslade en 23-årig mand, der var mistænkt for i januar at have slået en 16-årig dreng ihjel ved et busstoppested.

Det var ikke første gang efterforskningen i mordsagen blev slået tilbage. I slutningen af marts blev et nøglevidne i sagen skudt og dræbt.

Sagen er blot en af flere på politiets bord om drab, mordforsøg eller skudepisoder i den sydsvenske by. 19. marts noterede TT, at fem personer var blevet dræbt af skud i Malmø siden nytår. 

Læs også Syv personer anholdt efter drab på 23-årig i Malmø

Tocifret antal såret i skudepisoder

Siden er det 23-årig nøglevidne føjet til den kedelige statistik. Desuden er et tocifret antal personer blevet såret i skudepisoder.

En sammenligning med andre svenske storbyer som Göteborg og Stockholm viser, at Malmø oplever signifikant flere skuddrab.

- Der findes en vældig tilstrømning af våben i Malmø og Skåneområdet. Det har sin forklaring i nærheden til kontinentet og den faste forbindelse over Øresund, sagde Lars Förstell, der er talsmand for Malmø Politi, til TT i marts.

- Vi kan eksempelvis stoppe en person med et skarpladt våben om aftenen. Han erkender, slippes fri og allerede næste dag har han igen et våben.

Læs også Malmøs bandeopgør kan flytte til København

Bestemte kvarterer

I starten af april blev en våbenhandler pågrebet i Malmø. Politiet mistænker, at han alene er lykkedes med at bringe op imod 300 skydevåben til Malmø fra Slovakiet.

Ifølge Sydsvenskan kan en betragtelig andel af skudepisoderne spores tilbage til bestemte kvarterer i byen.

Region Syds politichef, Klas Friberg, har i avisen Sydsvenskan fortalt, at Malmø Politi har lavet en kortlægning af de kriminelle netværk i byen. 

200 står for 1.800 lovbrud

Kortlægningen viser, at 200 individer med en gennemsnitsalder på 23 år er dømt for omkring 1800 lovbrud.

I et debatindlæg forsøgte Klas Friberg at slå på tromme for at myndighedernes kræfter i byen blev brugt anderledes.

- Efterforskningsenheden må prioriteres, og ressourcerne omfordeles, skrev han.

Onsdag skal justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd for at svare på, hvilke konsekvenser kriminaliteten i Malmø har i København og Danmark.

SKUDEPISODER I MALMØ SIDEN NYTÅR

* 3. januar: En 22-årig mand bliver dræbt i bydelen Fosie. 
* 12. januar: En 16-årig dreng bliver fundet såret af skud. Kort efter dør drengen af sine kvæstelser.
* 22. januar: En 18-årig mand bliver skudt på Kantatgatan. Han overlever, fordi han bærer en skudsikker vest, der stopper mindst en kugle. Vesten redder ham ikke fra skudsår i det ene ben.
* 29. januar: En 44-årig mand bliver dræbt af knivstik. 
* 8. februar: En vagt bliver skudt bagfra ved Pildammsparken. Da politiet finder ham, ligger han på en kældertrappe ramt af skud i ryggen og et enkelt i hovedet. Hans skader er livstruende, men han overlever. En 15-årig dreng anholdes kort efter mistænkt for skyderiet.
* 12. februar: En mand i 20'erne bliver ramt af skud uden for en restaurant i Malmø. Han blev siden erklæret død af sine kvæstelser på hospitalet.
* 2. marts: Politiet i Malmø oplyser, at de på ni uger har åbnet 11 sager om mordforsøg.
* 4. marts: En mand bliver dræbt og en anden hårdt kvæstet i en skudveksling på Kronetopsgatan. Ingen personer er anholdt i sagen.
* 11. marts: Politiet finder en 27-årig mand i en opgang på Kantatgatan med skudsår.
* 29. marts: En skudepisode på Dansörgatan i kvarteret Lindeborg sender en mand på 25 år på hospitalet. Manden overlever takket være en skudsikker vest. Mandens bror har en måned forinden været offer for skuddrab. To mistænkte pågribes i Danmark.
* 30. marts: Dagen efter mister 23-årig mand livet i Rosengård efter at være blevet skudt.
* Det kommer efterfølgende frem, at den 23-årig er nøglevidne i en sag om mordet på en 16-årige dreng fra januar samme år. Den 23-årige har ligeledes i februar angiveligt undveget et andet mordforsøg.

Kilde: Ritzau/Sydsvenskan