Måling peger på fortsat rødt flertal i København

Landets hovedstad har historisk set været en politisk rød kommune, og det bliver der ikke rokket ved i en ny meningsmåling for Lorry af Jysk Analyse.

Målingen giver Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten et komfortabelt flertal med samlet 59 procent af stemmerne, og hvis de tre partier ellers kan enes om forhandlingerne, så kan Frank Jensen formentlig fortsætte som overborgmester.

Hvis der var valg i dag, så ville Socialdemokraterne ifølge målingen alligevel stå til en tilbagegang - idet de ville opnå 27 procent af stemmerne - mod 29,9 ved valget i 2009.

På samme måde kan SF formentlig forvente tilbagegang - partiet står til 15 procent af stemmerne - mod 22, 2 procent i 2009.

Enhedslisten går til gengæld frem. De fik i 2009 10,9 procent af stemmerne og kan nu regne med 17 procent. Et svækket SF og en styrket Enhedslisten betyder reelt en håndsrækningen til den yderste venstrefløj, og spørgsmålet er, hvordan Enhedslisten vil udnytte det efter et valg.

På den borgerlige side kan Venstre også regne med fremgang. Partiet opnåede ved valget i 2009 9,4 procent af stemmerne og vokser - hvis der var valg nu - til 13 procent.

Men Konservative må forvente tilbagegang - de står i dag til 4 procent af stemmerne mod 7 procent i 2009. Ligeledes må Dansk Folkeparti sige farvel til stemmer - ved valget i 2009 lå partiet på 7,7 procent af stemmerne, men falder nu til 5 procent. Liberal Alliance fik i 2009 0,9 procent af stemmerne og vokser ifølge Lorrys måling til 2 procent af stemmerne.

Radikale Venstre står til fremgang i adskillige kommuner, og sådan ser det også ud i København. I 2009 fik partiet 8,5 procent af stemmerne og var afhængig af støtte fra Dansk Folkeparti for at sikre sig en borgmesterpost. Den støtte er næppe nødvendig nu, fordi partiet ifølge målingen kan se frem til at få 13 procent af stemmerne.

Andre lister kan forvente 4 procent - det tal var i 2009 på 3,5 procent.

Den københavnske overborgmester, socialdemokraten Frank jensen, får i øvrigt pæne karakterer af vælgerne. Ifølge målingen synes 38 procent, at han klarer overborgmesterjobbet enten "godt" eller "meget godt", mens kun otte procent har sat kryds ved "meget dårligt" eller dårligt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik