Magteliten bor i København og Nordsjælland

Det kommer måske ikke som den helt store overraskelse, men den danske magtelite bor tæt sammen i enklaver i hovedstaden eller i Nordsjælland. Det viser en ny bog.

De to forskere Anton Grau Larsen og Christoph Ellersgaard fra København Universitet har i tre år kortlagt over 5.000 bestyrelser, udvalg, gæstelister til kongehusets fester og andre betydningsfulde netværk.

Resultatet i bogen "Magteliten" viser, at særligt 423 danskere har et stort netværk.

Og de 423 personer er koncentreret på små områder. To tredjedele af eliten bor i hovedstaden eller i Nordsjælland.

- De har stor indflydelse på at forme det danske samfund. Og vi kan tydeligt se, at mønstret er meget skævt. Størstedelen af eliten bor klumpet sammen i København og Nordsjælland, forklarer Christoph Ellersgaard til Fagbladet 3F.

Der bor blot syv medlemmer af eliten i Vestjylland og ti i Nordjylland. I Nordsjælland og ved København bor 276 medlemmer af eliten.

Det betyder, at magten i samfundet er skævt fordelt i landet. Og at de problemer og emner, som berører folk i udkantsdanmark bliver overset af eliten. De træffer beslutninger uden at kende virkeligheden udenfor hovedstaden og guldkysten, mener forskerne.

- De udfordringer, der er i udkantsdanmark, påvirker ikke elitens privilegier. Derfor bliver det ikke diskuteret, siger Christoph Ellersgaard.

Det er første gang i Danmark, at forskere har været i stand til at kortlægge eliten i samfundet.

Ledere fra erhvervslivet er den gruppe, der har størst magt og er mest centrale i eliten. De udgør halvdelen af eliten. Derudover har især arbejdsgiverorganisationer, fagforeninger, embedsfolk, politikere og professorer deres pladser ved de vigtige forsamlinger.

- Vi har alle stemmeret og andre magtresurser. Men de 423 personer i eliten stikker i den grad af fra alle andre, fordi de har adgang til magtfulde netværk, hvor de træffer de afgørende beslutninger, fortæller Christoph Ellersgaard.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik