Mænd på tålt ophold gemmer sig fra myndigehederne

Kun 12 af de 41 personer på tålt ophold, der har pligt til at opholde sig på udrejsecenteret Kærshovedgård i Jylland, er derovre.

49-årige Nabintu - som han har bedt os om at kalde ham - er én af de 69 personer, der er på tålt ophold i Danmark.

- Jeg kan ikke tage tilbage til mit hjemland. Hvis jeg gør det vil jeg blive slået ihjel, siger han.

quote De danske myndigheder har sagt at jeg skal derover, men det nægter jeg. Det danske asylsystem presser os under Jorden.

Nabintu, afvist asylansøger på tålt ophold.

Nabintu er en af flere, som nægter at melde sig på Udrejsecenteret Kærshovedgård i Jylland, og i stedet lever i al hemmelighed uden om myndighedernes opsyn i København. 

- De danske myndigheder har sagt at jeg skal derover, men det nægter jeg. Det danske asylsystem presser os under Jorden, siger han.

Nabintu er langt fra den eneste, der nægter at tage til Kærshovedgård. Stedet er et udrejsecenter og tidligere fængsel, hvor 41 af de 69, der er på tålt ophold, skal være imens de venter - i adskillige år - på at blive sendt hjem.

En opgørelse som Udlændingestyrelsen har lavet for TV 2 Lorry tirsdag den 21. marts, viser at kun 12 af de 41 personer, der skal opholde sig på Udrejsecenteret rent faktisk er derovre.

- Jeg tror meget af det hænger sammen med, at forholdene derovre er meget meget vanskelige. Det er jo et tidligere fængsel, siger højesteretsadvokat Christian Dahlager.

Det er ikke længe siden at udlændinge og - integrationsminister Inger Støjberg kom med den nu velkendte udtalelse om, at det skal være ”så utåleligt som overhovedet muligt at være på tålt ophold” - hvorefter reglerne på området blev strammet markant.

quote - Det her er helt urimeligt, og det strider mod ikke bare menneskerettighederne, men også den danske grundlov. 

Christian Dahlager, Højesteretsadvokat

Bl.a. blev der for størstedelen af mændene indført pligt til at opholde sig på udrejsecenteret og melde sig hos politiet hver dag.

- Det her er helt urimeligt, og det strider mod ikke bare menneskerettighederne, men også den danske grundlov. Det, der er problemet, er, at de her mennesker har udstået deres straf. De har udstået deres straf, og synes det er uretfærdigt, at de så fortsat skal sidde i noget, der minder om et fængsel, siger Christian Dahlager.

 

Netop derfor har Højesteret fastslået at stramningerne var FOR markante.

- De har ikke ret til at arbejde eller uddanne sig. De må ikke gifte sig. Der må ikke gå til læge. Og de får nogle få kroner om dagen til at leve for. Så derfor har de reelt set ikke andre muligheder end at opholde sig derovre, hvor de får tre måltider mad om dagen, fortsætter advokat Christian Dahlager.

Siden i onsdags har TV 2 Lorry forsøgt at få en kommentar fra Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg, men det har desværre ikke været muligt.

TV 2 Lorry ville gerne have spurgt ministeren, hvad de mange stramninger på området hjælper, når nu langt størstedelen slet ikke opholder sig på Kærshovedgård - og om ministeren så ved, hvor de i stedet opholder sig, samt hvad der ovenpå højesteretsdommen kommer til at ske med de mænd, der er på tålt ophold.

Nabintu, som er afskåret fra enhver form for offentlig hjælp og lever på de københavnske gader uden rettigheder, klarer sig ved samle flasker.

- Jeg kan godt forstå, at man skal rejse hjem, hvis man har fået afslag på asyl. Men i mens man venter på at kunne tage hjem, burde det være muligt at få et arbejde, så man kan tjene nogle penge og klare sig selv. Og så man kan starte på en frisk, når man rejser hjem, siger han.

Men som forholdene er i dag har han i realiteten ingen muligheder for at skabe sig et liv. 

Programserien De Usynlige på TV 2 Lorry

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik