Lysende fliser sætter fut i gamle fødder

Et dagcenter i Gentofte har stor succes med elektroniske fliser, som får de ældre til både at grine og danse - og smide stokken.

Træningsskoene er snørede , og fliserne lægges klar på gulvet. På Vennerslund Dagcenter i Charlottenlund er gæsterne begestrede for deres nye træningsfliser.

- Det er lidt spændende. Og man træner jo kroppen, det kan man jo mærke, fortæller Lise Olsen. 

Fliserne lyser op i forskellige mønstre, som så skal få de ældre til at flytte fødderne fra flise til flise i forskellige små spil.

For 83-årige Lise Olsen har det været fantastisk at træne på de interaktive fliser.

- Jeg går bedre. Jeg går hurtigere. Og balancen er blevet bedre. 

 

Udover at give de ældre god træning og være forebyggende mod faldskader så giver fliserne også de ældre en masse selvtillid.

- Jeg har fået en bedre balance. Og jeg har fået det meget bedre i min krop i det hele taget. Jeg føler, jeg kan noget, som jeg ikke troede, jeg kunne, siger Bente Løvhøj. 

quote Man får mere selvtillid. Og man går ikke sådan og kryber langs med væggen.

Bente Løvhøj, pensionist. 

Fliserne hedder "Moto-fliser" og er udviklet i et samarbejde med DTU og fire andre kommuner.

I udviklingsfasen var 90 procent af testpersonerne direkte glade for træningen, og på Vennerslund Dagcenter mærker man tydeligt flisernes popularitet. 

- Det er blevet sjovt at træne. Man er en del af et fællesskab, hvor man træner sammen med andre. Og så kommer der det her konkurrencegen op i det. Hvem er nu bedst, og hvem kan mest? Det tror jeg er en stor del af det, fortæller Irma Irene Kjeldsen, der er leder på Dagcentret Vennerslund.

quote Man er en del af et fællesskab, hvor man træner sammen med andre. Og så kommer der det her konkurrencegen op i det.

Irma Irene Kjeldsen, Leder, Dagcentret Vennerslund.

Ny forskning viser, at de ældre får bedre mobilitet og styrket hukkommelse, og i sidste ende kan fliserne også være med til at spare kommunen en masse penge.

- Deltagerne oplever, at de får bedre livskvalitet, de får trænet deres lårmuskulatur, så de undgår at falde i deres hjem. Vi ved, at der er rigtig mange af de ældre, som rigtig gerne vil blive boende i deres hjem så lang tid som muligt, forklarer Torben H.D. Petersen, Forebyggelseschef, Gentofte Kommune. 

Kun ni træninger på fliserne skal der til, før en markant forbedring opnås. 

- Man får mere selvtillid. Og man går ikke sådan og kryber langs med væggen, når man går dårligt. Det er man nok tilbøjelig til, siger Bente Løvhøj. 

Så for andre er det ældre, er det bare om at komme igang.

-  Det er kun anbefalelsesværdigt. For alle.

Udover Gentofte Kommune, så findes de interaktive træningsfliser også i Furesø og Frederiksberg.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik