Lynudvalg skal undersøge muligheden for at stoppe investorer som Blackstone

En ekspertgruppe skal se opkøb fra globale investorer og mulighederne for at stramme boligloven. Udlejerne frygter, at et indgreb vil ramme de forkerte.

Folketingets partier har besluttet at nedsætte et hurtigtarbejdende udvalg, der skal se på store globale investorers opkøb af boliger i København. Eksperterne skal også komme med anbefalinger til, hvordan man kan sikre, at der også fremadrettet er lejeboliger i København, der kan betales af gennemsnitlige indtægter.

Jannick Nytoft fra EjendomDanmark hilser ekspertudvalget velkomment
Jannick Nytoft fra EjendomDanmark hilser ekspertudvalget velkomment
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Udlejernes Organisation EjendomDanmark hilser ekspertudvalget, der skal belyse hvordan lovgivningen på området virker, og hvordan man bedst sikrer et velfungerende marked velkomment. Organisationen frygter, at man kommer til at ramme de forkerte, hvis man haster en ny lov igennem.

- Over 90 procent af ejendommene i Danmark er ejet af danskere. Et indgreb som det her vil jo først og fremmest ramme danske investorer. Det kan for eksempel være familieejede ejendomsvirksomheder og pensionskasser, siger Jannick Nytoft som er direktør i EjendomDanmark.

Pelle Dragsted fra Enhedslisten frygter, at de store globale investorer gør, at huslejerne bliver så høje, at almindelige mennesker ikke har råd til at bo i byen
Pelle Dragsted fra Enhedslisten frygter, at de store globale investorer gør, at huslejerne bliver så høje, at almindelige mennesker ikke har råd til at bo i byen
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Men Pelle Dragsted fra Enhedslisten er uenig:

- De piver, fordi de har en rigtig rigtig god forretning lige nu. Det er klart, at når man har en god forretning, er man ked af, at den bliver ødelagt. Men det handler om, hvilken by vi vil have. Vi vil have en by, hvor priserne ikke bliver så høje, at der ikke længere kan bo almindelige mennesker som sygeplejersker, politibetjente og sosu-assistenter, siger Pelle Dragsted.

Politikerne på Christiansborg vil se på mulighederne for at gribe ind overfor internationale investorer
Politikerne på Christiansborg vil se på mulighederne for at gribe ind overfor internationale investorer
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Ekspertgruppen er nedsat efter at et flertal uden om regeringen, bestående af Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, havde bebudet, at de ville indføre et straksindgreb overfor de udenlandske investorer. Men med en hurtigtarbejdende ekspertgruppe er et indgreb her og nu ikke aktuelt. Men Dansk Folkeparti mener stadigvæk, at der skal ske noget indenfor en kort tidshorisont.

- Vi skal have fundet en løsning på det her problem og det skal vi have fundet hurtigt. Derfor forslår Dansk Folkeparti, at vi skal have det her hurtigtarbejdende udvalg, der skal se på mulighederne og effekterne af en stramning, siger Merete Dea Larsen til TV 2 Lorry.

Merete Dea Larsen er især glad for, at ekspertudvalget skal arbejde hurtigt
Merete Dea Larsen er især glad for, at ekspertudvalget skal arbejde hurtigt
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Som det er nu, gør den danske boliglov, at man ikke kan sætte en lejlighed i stand indvendigt og hæve huslejen, imens der er beboere i den. Når en lejlighed er beboet, kan man kun renovere de udvendige fællesarealer. Ved den slags renoveringer, kan der kun indføres meget begrænsede huslejestigninger.

Men hvis en lejlighed er tom, kan man renovere den indvendigt og sætte huslejen markant op. Det er de såkaldte 5-2 renoveringer. De har navn efter boliglovens paragraf fem stykke to, og det er den slags renoveringer, som de store investorer er meget glade for.

Claus Højte, direktør i Lejernes LO Hovedstaden, er tilfreds med at eksperter skal se på om paragraf 5 stykke 2 i boligloven virker efter hensigten
Claus Højte, direktør i Lejernes LO Hovedstaden, er tilfreds med at eksperter skal se på om paragraf 5 stykke 2 i boligloven virker efter hensigten
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Ifølge kommissoriet, skal ekspertgruppen se på, om der er behov for at lave ændringer i paragraf fem stykke to-ordningen. Det mener Lejernes organisation, LLO, at der er:

- Det er en rigtig god nyhed, at man fra politisk side nu vil se på det her. Kapitalfondene kører hen over byen som en stor maskine og høster alle de lejemål, de kan, og sætter huslejen op, siger Claus Højte, som er direktør for LLO, København. 

Ifølge EjendomDanmark vil det være meget ærgerligt, at vende tilbage til situationen før 5-2 renoveringerne blev indført i 1996. Dengang blev de fleste renoveringer gennemført med offentlige midler som byfornyelsesprojekter. Det var nemlig ikke en særlig god forretning at sætte ejendommene i stand.

- Siden 5-2 renovereringerne blev indført i 1996, er der jo mange private investorer, der har renoveret gamle ejendomme i København. En konsekvens af at svække mulighederne for at lave 5-2 renoveringer, vil være, at der vil være en masse gamle ejendomme, som der ikke længere er nogen, der har lyst til at renovere, siger Jannick Nytoft, Direktør, EjendomDanmark.

Ifølge kommissoriet skal ekspertgruppen i sit arbejde tage højde for, at det stadig skal kunne betale sig for udlejere at sætte lejligheder i stand, og at reglerne ikke bliver for komplicerede. Ifølge transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen er formålet især, at få undersøgt, hvordan loven virker i dag.

-    Vi skal aldrig lovgive i blinde. Og det gælder også, når det handler om forslag, som vil kunne ramme ikke kun store investorer, men også andelsbolighavere og kommende pensionister. Vi er på tværs af partierne ikke enige om, hvorvidt og hvad vi skal gøre i denne sag, men vi er enige om, at vi skal have fakta på bordet, så konsekvenser og mulige løsninger bliver klare for alle, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, der ser frem til ekspertgruppens afrapportering. 

Socialdemokraterne har allerede kommet med et par konkrete bud på, hvordan de gerne så, at man kunne stramme lovgivningen for at forhindre at de store globale investorer køber op:

Socialdemokraternes udspil:

·       Huslejen må maksimalt være 10 pct. over den gennemsnitlige husleje for almene boliger i kommunen efter en § 5 stk. 2-renovering.

·       Der indføres en ny afgift på fortjenesten på udlejningsejendomme med boliger, som købes og sælges igen inden for en kort periode.

·       Huslejestigningen som følge af § 5 stk. 2-renoveringer skal være midlertidig, så huslejestigningen bortfalder efter en periode.

·       At § 5 stk. 2-renoveringer kun kan anvendes, hvis det forbedrer ejendommens energiklasse, så omfanget af ordningen begrænses.

Ifølge LLO handler det i sidste ende om hvilken by man vil have:

-  For den enkelte betyder de store globale investorers fremfærd i øjeblikket, at de får højere huslejer. Det bliver simpelthen meget dyrt at betale sin bolig. Det betyder også for København, at byen ikke kan tilbyde boliger til folk, der ikke har mange penge, siger Claus Højte, direktør, LLO Hovedstaden 

Men EjendomDanmark frygter, at det blandt andet kan ramme pensionisterne, hvis mulighederne for at renovere efter paragraf fem stykke to bliver svækket.

- Værdierne af mange af de gamle boligejendomme i København risikerer at falde med 15-20 procent i værdi. Det vil selvfølgelig koste ejendomsbranchen en masse penge. Men det vil også koste mange pensionister penge, fordi mange af de her ejendomme er ejet af pensionskasser, siger Jannick Nytoft  

Ekspertgruppen skal komme med sine konklusioner senest 1. oktober. Enhedslisten arbejder for, at der kommer en stramning, så hurtigt som muligt.

- Vi ved, at der er bolighandler i gang, imens vi taler. Derfor skal vi have bremset det her op NU, siger han til TV 2 Lorry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik