Luftforurening dræber en københavner om ugen

Hvert år dør 67 københavnere før tid af lokal luftforurening fra for eksempel brændeovne og biler.

Mindst én københavner dør hver uge på grund af luftforurening i København og Frederiksberg Kommune.

Det viser en ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi, DCE, under Aarhus Universitet, som Københavns Kommune har bestilt, skriver DR Nyheder.

Op mod 67 københavnere mister hvert år livet før tid af lokale kilder til forurening, og det skyldes særligt bestemte kilder til luftforurening, konkluderer rapporten.

- Det er udledning fra brændeovne og vejtrafik, der udgør de største kilder inden for Københavns grænser, fortæller Jørgen Brandt, der er seniorforsker på Aarhus Universitet og en af forfatterne bag rapporten, til DR Nyheder.

I trafikken har udstødningsgas fra dieselbiler en særlig sundhedsskadelig effekt. Men også varebiler, store lastbiler og busser bidrager også til en stor del af forureningen i hovedstaden på trods af, at de udgør en lille procent del af trafikken.

Særligt børn rammes hårdt af forureningen, men det er især svagelige og ældre, der i forvejen døjer med luftvejslidelser eller hjerte-kar-sygdomme, som ender med at dø for tidligt af luftforureningen.

Ud over tidlige dødsfald er luftforurening i hovedstaden også med til at sende københavnerne i sygesengen hvert år.

Næsten 1500 af københavnernes ugentlige sygedage skyldes den lokale luftforurening, vurderer forskerne i rapporten.

Sygedagene tæller hvert år omkring 12 tilfælde af lungekræft, 76 tilfælde af bronkitis og godt 20.000 episoder med hoste blandt børn og voksne.

Rapporten slår fast, at det er betydeligt mere risikofyldt af bo inde i selve København og på Frederiksberg end i kommunerne rundt om hovedstaden på grund af den høje partikelforurening og de mange borgere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik