02:43

1. januar træder forsøg med medicinsk cannibis i kraft. Vi har besøgt en scleroseramt familiefar. Video: TV 2 Lorry

Lovlig cannabis fra nytår: Slukker Stefans smerter

I 2018 starter en forsøgsordning med medicinsk cannabis. Noget, som har gjort en forskel for københavnske Stefan Czartoryski. Men ordningen skaber debat.

Kramper, svien og brændende hud er alle gener, som Stefan Czartoryski fra København plages af på grund af sygdommen sclerose.

Heldigvis har han fundet noget, der kan lindre hans ubehag: cannabis-olie. 

Ved årsskiftet starter en fire-årig forsøgsordning, som sætter medicinsk cannabis på recept, så flere ligesom Stefan Czartoryski får muligheden for at bruge det som lægemiddel.

Medicinsk cannabis skaber dog stor debat med meget delte holdninger.

'Fuldstændig fantastisk'

Så går der et kvarter og så bliver det slukket af olien. Så det er jo fuldstændig fantastisk. 

Stefan Czartaryski, sclerose-ramt

Medicinsk cannabis har været brugt af enkelte privatklinikker, men fra 1. januar starter altså en forsøgsordning, hvor patienter med for eksempel kræft, rygmarvsskader eller sclerose kan få recept på medicinsk cannabis.

En forsøgsordning, som hele Folketinget står bag. 

Behandlingen har gjort en mærkbar forskel for Stefan Czartoryski, der er førtidspensionist og bor på Østerbro i København. 

Siden 2010 har han lidt af sclerose, og i godt et år har han brugt cannabis-olie, der indeholder stoffet THC, som stammer fra cannabisplanten. 

Først tog han en enkelt dråbe, nu tager han to - og så indtræder "miraklet":

- Mit ben 'slår' om aftenen, det er én slags kramper. Og så har jeg det, der hedder nervesmerter. Det svier og brænder i huden - i hele benet faktisk efterhånden. Og så går der et kvarter, og så bliver det slukket af olien. Så det er jo fuldstændig fantastisk, fortæller Stefan Czartoryski til TV 2 Lorry.

Cannabis-olien er nærmest blevet uundværlig for ham:  

- Jeg ville sove frygteligt dårligt. Og jeg er i forvejen træt, så hvis jeg skulle sove endnu dårligere, så ville jeg kunne meget mindre, siger han. 

Læs også Mor køber cannabis til syg søn: Politiet holder øje

God ordning eller ej? 

Man skal bare huske, at vi hører jo ikke fra alle dem, hvor det ikke virker eller for dem, der har slemme bivirkninger. 

Andreas Rudkjøping, formand i Lægeforeningen

Men også her i hovedstadsområdet er medicinsk cannabis et omdiskuteret emne. 

Og forsøgsordningen deler vandene.

I Scleroseforeningen er man begejstrede for den:

- Det er sådan, at der er 2.500 danskere med sclerose, som ikke har gavn af den medicin, der findes. Og som hver dag må leve med meget stærke smerter og spasmer og kramper, der betyder, at de ikke kan leve et almindeligt liv. Så det er et kæmpe stort gennembrud, det her, siger direktør i Scleroseforeningen, Klaus Høm, til TV 2 Lorry. 

Langt mere skeptiske er de dog i Lægeforeningen:

- Politikerne kalder det her en forsøgsordning, men det er jo en de facto ibrugtagning af et produkt, som der på ingen måde er dokumentation for virker, siger Andreas Rudkjøping, der er formand i Lægeforeningen til TV 2 Lorry. Han fortsætter:

- Jeg betvivler sådan set ikke de enkeltpersoner, som oplever en positiv virkning af det her. Man skal bare huske, at vi hører jo ikke fra alle dem, hvor det ikke virker eller for dem, der har slemme bivirkninger. 

Stefan Czartoryski anbefaler dog gerne cannabis-olien til andre, der kunne have gavn: 

- Der er så gode tegn og erfaringer. Så selvfølgelig skal man prøve det, mener han.

Læs også Mor køber cannabis til syg søn: Politiet holder øje