Lorteble skyld i hundredevis af syge

430 mennesker er blevet syge i danmarkshistoriens største fødevareudbrud - et af bare fire store udbrud, hvor i alt 683 mennesker er blevet syge af kantinemad denne vinter, skriver metroxpress.

En køkkenansat med et sygt barn hos frokostleverandøren Frokost Power i Brøndby smittede 430 personer, da hun ifølge Fødevarestyrelsen ikke havde vasket hænder ordentligt.

Hun gav sin barns roskildesyge videre via salat og skiveskåret pålæg, der blev spist hos 32 forskellige virksomheder i hovedstadsområdet den 29. og 30. januar.

»Det er det absolut største udbrud med folk, der er blevet syge af fødevarer fra en enkelt virksomhed i Danmark, som vi har kendskab til,« forklarer udbrudskoordinator Morten Lisby, Fødevarestyrelsen, til metroxpress.

Fødevarestyrelsen har aldrig i det omfang set kantineansatte med børn videregive virussen via maden i firmaers frokostordninger.

»Når man lægger de fire udbrud sammen, er det altså næsten 700 mennesker, der er blevet syge af mad, der er håndteret af køkkenansatte med syge blebørn eller raske børn som smittebærere. Det er et omfang her i vinter, som vi ikke har set tidligere. For hver af dem er det folk, der har haft en til tre dage i sengen,« siger Lisby til metroxpress.

Han forklarer, at hvis bare de ansatte med syge børn havde vasket hænderne ordentligt, inden de rørte ved maden, så kunne det være undgået. at 153 blev syge af mad leveret fra Kokken & Jomfruen i Glostrup i februar, 59 blev syge før jul hos Teknologisk Institut og 50 blev syge af mad fra Wedofood i København i februar.

Osama Hasson, daglig leder hos Frokost Power, er meget berørt af situationen:

»Vi er dybt ulykkelige og påtager os det fulde ansvar. Vores virksomhed ligger i ruiner, for vi har mistet en millionomsætning,« siger han og fortsætter:

»Vi har ellers formentlig Københavns reneste køkken, de strengeste hygiejneproceduerer og plejer at have en elitesmiley. Men her er der sket en fejl,« siger han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

den lille havfrue

Chefredaktør dømmes for at dæmonisere Den Lille Havfrue

Nicolai 2 pix

galleryNicolai med Tourettes fik tæv på gaden: "Jeg vil ALDRIG gemme mig væk"

luftfoto af københavn

Trods udflytning: Hovedstaden har flere statslige arbejdspladser

20201121-123911-L-1920x1278we

playTraktor-demonstration risikerer at blive supersprederevent, siger eksperter

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere