Lonnie er spastisk lammet: Nu bliver hun trukket i kontanthjælp

Tusindvis af handicappede mærker nu konsekvenserne af kontanthjælpsloftet. Ifølge handicaporganisationerne må flere spare på både mad og medicin.

02:44

En af de handicappede, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet, er 42-årige Lonnie Meisler fra Brønshøj . Hun fik en hjerneskade ved fødslen og er spastiker, og har igennem næsten 25 år været på kontanthjælp.

- Jeg er ikke så praktisk anlagt. Når man mest bruger sin venstre side, er det svært.

Igennem 10 år har Lonnie Meisler forgæves søgt om førtidspension, selvom hun har kommunens ord for, at selv skånebaseret arbejdsprøvning er helt urealistisk.

- Jeg tror, jeg har større muligheder for at vinde i Lotto.

Læs også 5-årige Sander udvalgt til banebrydende behandling

Så selvom kontanthjælpsloftet havde til formål at sikre et incitament til at arbejde, rammer det i Lonnie Meislers tilfælde udelukkende på pengepungen.

- Når jeg ikke kan yde noget på arbejdsmarkedet, har jeg jo ikke været nogen værdi.

De 2.200 kroner, som Lonnie Meisler er sat ned i kontanthjælp betyder, at hun må skære det månedlige madbudget ned til 1.500 kroner til sig selv og sin datter.

Mange handicappede står i den situation
En situation hun ikke er alene om, ved man hos Danske Handicaporganisationer. I en ny undersøgelse svarer over halvdelen af 79 respondenter i Region Hovedstaden, at kontanthjælpsloftet tvinger dem til at skære på madbudgettet.

Mens hver fjerde må spare på medicin.

Læs også Farvel og tak: Mary smides ud af Danmark efter 32 år

- De her svar, vi har fået fra medlemmerne, viser med al tydelig ønskelighed, at det her kontanthjælpsloft rammer helt forkert. Det rammer mennesker med handicaps, som ikke har en chance for at komme ind på arbejdsmarkedet,  siger Thorkild Olesen, Formand, Danske Handicaporganisationer

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen mener ikke, at kontanthjælpsloftet rammer de svageste, siger han til Information. 

Jeg tror, jeg har større muligheder for at vinde i Lotto.

Lonnie Meisler

- Hvis man ikke kan arbejde, skal man ikke være på kontanthjælp, lyder det fra ministeren.

I efterårets satspuljeaftale afsatte man 260 millioner kroner, der nu skal bruges på at kigge sager som Lonnie Meislers igennem igen. Men det skulle have været gjort allerede inden man indførte kontanthjælpsloftet, lyder kritiken.

- Der, hvor det er galt, er, når man indfører kontanthjælpsloft oveni, og giver de her mennesker et ekstra gok i nøden. Selvom de i realiteten gør det, vi beder dem om og blot sidder og venter på en afklaring. Det synes jeg ikke er rimeligt, siger Sofie Carsten Nielsen, beskæftigelsesordfører i Det Radikale Venstre til TV 2 Lorry. 

Læs også Det er god påske-stil: Aldrig før har 500S været så hyggelig

Hos Lonnie Meisler er håbet, at hun efter 13 gange forgæves jobprøvning nu kan få tilkendt en førtidspension, når hendes sag igen skal prøves ved Københavns Kommune den 24. april.

- Det er jo sket før, at de vil have flere papirer og undersøgelser. Så sikker kan jeg jo ikke være, men jeg håber det.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik