Efterlyser debat: Turisterne er ved at overtage byen

Lokalpolitiker efterlyser debat om fremtiden for Københavns mest "turist-belastede" zoner.

De kommer fra nord, syd, øst og vest. Og der er mange af dem. De bruger mange penge, skaber omsætning og et meget stort antal arbejdspladser: Turisterne.

Men i dele af København er der ved at være så mange af dem, at de er tæt på at overtage byen, og det er en uheldig udvikling. Det mener formanden for Indre By Lokaludvalg i København, Bent Lohmann.

Indtægter og jobs

TV 2 Lorry kunne  onsdag aften fortælle om turistsværmen, der sidste år generede indtægter på 51 milliarder kroner i hovedstadsområdet. Og 60.000 mennesker er beskæftiget med - direkte eller indirekte at betjene turisterne. Men penge og arbejdspladser er ikke nok til bare at slippe udviklingen løs, mener Bent Lohmann.

 - Turisme er fint. Det handler om kulturel udveksling - og du går jo ikke i krig mod nogen, du har mødt. Men jeg vil gerne have, at turismen er på byens egne betingelser, siger han til TV 2 Lorry.

Det er først og fremmest den del af Københavns Indre By, der går under betegnelsen Middelalderbyen, Bent Lohmann er bekymret for. Området er cirka det, der ligger mellem Rådhuspladsen og Kongens Nytorv,

- Der lægger de i forvejen ryg til et natteliv, der siger sparto. Der er et stort almindeligt handelsliv og en masse besøgende, der kommer fra hele regionen - og så alle turisterne, siger han.

Plads til mangfoldighed

Bent Lohmann efterlyser en debat om, hvad slags by, hovedstaden skal være og siger, at hvis man for eksempel efterlyser mangfoldighed, så skal der være plads til håndværkere og mange små, butikker.

- Og så skal det være et sted, hvor folk bor. der er masser af ledige erhvervslejemål, som kan ombygges til boliger, så der kan blive plads til Hr. og Fru Jensen, forklarer han.

Bent Lohmann mener også, at presset på byen med udlejningstjenesten airbnb er blevet for stort.

- Det startede som noget, hvor man skulle bo hos hinanden. Nu er det en kæmpe pengemaskine. Jeg tror ikke, det var det, de selv forestillede sig, siger han.

Københavns Kultur- og Fritidsborgmester Franciska Rosenkilde kan sagtens se, at turister kan give lokale udfordringer i de mest populære bydele. Og hun vil derfor gerne kæmpe videre for at skærpe fokuset på turismepolitikken i kommunen. 

- Turisme er et centralt tema i Københavns Kommune allerede. Hele turisme-dagsordenen har ikke før været så prioriteret som nu. Og det håber jeg da, at den bliver mere og mere, fordi den bliver også mere og mere relevant. Bent Lohmann kan sagtens regne med, at vi i Københavns Kommune vil være mere proaktive på denne her dagsorden, siger Franciska Rosenkilde til TV 2 Lorry.

Bent Lohmann håber på en dialog om den fremtidige turistudvikling med overborgmester Frank Jensen og andre poltikere i Københavns Borgerrepræsentation.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik