Lønkaos i København: "Måske jeg ikke kan betale mine regninger"

Lærere og SOSU'er i København mærker på egen krop Københavns lønkaos. Mange har oplevet at få for lidt i løn - eller at skulle tilbagebetale store summer.

Det er lærere og SOSU'er, der mærker, at der er rod i lønudbetalingerne i Københavns Kommune.

quote Folk er nervøse. De tænker "Det skete for min kollega i sidste måned, nu sker det nok snart for mig, og så ved jeg ikke, om jeg kan betale mine regninger". Det er træls, at de skal gå rundt i uvished.

Charlotte von Mehren, der er faglig sekretær i FOA's social og sundhedsafdeling

Godt syv procent af kommunens medarbejdere har oplevet fejl i deres løn, viser en stikprøve foretaget af Deloitte i kommunens lønsager for nyligt. Det svarer til 3.000 af Københavns 45.000 medarbejdere, hvis billedet er generelt.

FOA kan mere end at nikke genkendende til problemet. Lønfejl er virkeligheden hos mange af fagforeningens medlemmer, skriver Berlingske.

FOA mener, at mellem 1.500 og 2.000 medarbejdere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har haft fejl i deres løn. Det gælder især medarbejdere, der skal have aften- og nattetillæg.

- Stemningen smitter ude på arbejdspladserne. Folk er nervøse. De tænker "Det skete for min kollega i sidste måned, nu sker det nok snart for mig, og så ved jeg ikke, om jeg kan betale mine regninger". Det er træls, at de skal gå rundt i uvished, siger Charlotte von Mehren, der er faglig sekretær i FOA's social og sundhedsafdeling til avisen.

Mange af hendes medlemmer oplever at få for meget i løn. Det kan være helt op til 50.000 kroner for meget. 

- Med de lønninger, som vores medlemmer får, er det svært lige at tilbagebetale 50.000 kroner. De pågældende personer har ikke opdaget kommunens fejl, fordi de ikke selv kan tyde deres lønseddel, siger hun.

Københavns Lærerforening oplever også fejl i lønningerne: 

- Man må sige, at der er rod i lønningerne. Der er altid fejl. Ofte mangler ansatte pensionsindbetalinger eller diverse tillæg for deres arbejde, siger Jan Trojaborg, der er talsperson for Københavns Lærerforening.

Lønkaos er overborgmesterens ansvar

Det er Københavns Koncernservice, der står for kommunens lønudbetalinger. Den enhed er en del af Økonomiforvaltningen, som overborgmester Frank Jensen, Soc.dem., har ansvar for.

Det er andet år i træk, at revisionsfirmaet Deloitte påpeger problemer med utilstrækkelig bogføring af udgifter i Københavns Kommune.

quote Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, idet det er belastende for den enkelte medarbejder. De skal kunne stole på den lønseddel, de får. 

Frank Jensen, overborgmester i København, Soc. Dem.

Det har fået medlemmerne af Borgerrepræsentationen op i det røde felt: 

Tommy Petersen, der sidder i økonomiudvalget for Radikale Venstre,  mener, at problemerne kunne have været løst for længst – hvis overborgmester Frank Jensen havde taget problemerne mere seriøst.

- Jeg mener simpelthen ikke, at Frank Jensen har givet det her område nok opmærksomhed, det kan jo ikke passe at landets største kommune har fejl i syv procent af lønudbetalingerne. Det er bare ikke godt nok, siger han til TV 2 Lorry.

Også Jakob Næsager, der er borgerrepræsentant for Konservative, mener, at problemerne bunder i en manglende vilje fra overborgmesterens side.

- Frank Jensen har alt for travlt med at rende rundt og modtage priser, og glemmer dagligdagstingene herhjemme i København, siger han til TV 2 Lorry.

Borgmester: "Det er ikke acceptabelt"

Overborgmesteren selv forklarer over for Berlingske, at fejlene skyldes et nyt vagtplan- og lønsystem, som kommunen har fået i løbet af 2015 og 2016.

Han erkender, at lønkaosset ikke er i orden:

- Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, idet det er belastende for den enkelte medarbejder. De skal kunne stole på den lønseddel, de får. Men det er vigtigt for mig at understrege, at ingen bliver snydt for deres løn i sidste ende, siger Frank Jensen til Berlingske.

Han fortæller, at man er ved at finde og rette fejlen i samarbejde med leverandøren.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik