LLO: Lejeloven skaber konflikt

Ifølge Lejernes Landsorganisation (LLO) giver lejeloven, som den er i dag, udlejere et incitament til at presse lejere.

Lejeloven gør det attraktivt for udlejere at forsøge at få folk til at flytte. For hvis lejerne flytter, kan udlejerne sætte husleje op og tjene langt flere penge. Derfor bør loven ændres, så der kan skabes bedre forhold mellem lejere og udlejer. Det mener Lejernes Landsorganisation LLO.

- Vi må have ændret den lovgivning, lyder det fra Claus Højte, som er direktør i LLO København.

Regulering imod store stigninger

Oprindelig betalte de fleste lejerne husleje efter lejelovens bestemmelser om omkostningsbestemt husleje. I følge det regelsæt er der temmelig begrænsede muligheder for at hæve lejen. Huslejen skal følge de omkostninger, der er ved at drive lejemålet.

- Ideen med at regulere lejen er, at man gerne vil give alle mulighed for at have en ordentlig bolig. Derfor har man sagt, at man vægter befolkningens goder frem for dem, der ejer lejligheden, siger Claus Højte.

Claus Højte, Direktør i LLO, mener at lejeloven skal revideres.
Claus Højte, Direktør i LLO, mener at lejeloven skal revideres.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Større indtjening hvis lejerne flytter

Men ud over den - regulerede - omkostningsbestemte leje, har der siden 1996 også været muligt at leje ud på markedsvilkår. Det er den såkaldte 5-2-leje, som er opkaldt efterhuslejelovens paragraf 5 stykke 2. Den giver udlejerne mulighed for mere frit at sætte huslejen, og giver typisk markant højere huslejer. Men det er ikke muligt at ændre en eksisterende beboers leje fra omkostningsbestemt leje til 5-2-leje. Det kan kun ske, hvis lejeren flytter. Det giver ifølge LLO udlejerne et incitament til at stresse deres lejere.

Se indslag om lejere og udlejere, der er så meget i konflikt at de nu kommunikerer pr. anbefalet brev.

Usikkerhed presser lejere ud

En måde LLO ofte ser, er at udlejere gentagne gange sætter mere op end de må. Mange af sagerne ender i huslejenævnet, og hvis de bliver anket, kan de tage op til flere år. Det giver lang periode med usikkerhed for lejerne, og hvis de taber sagen skal de af med store beløb, fordi de så skal betale lejen med tilbagevirkende kraft.

- Hvis man formår at skabe tvivl om, hvorvidt lejer har råd til at blive boende, så kan det jo være, at de finder et andet sted at bo, siger Claus Højte. 

Ifølge LLO giver lejeloven udlejere incitament til at presse lejere.
Ifølge LLO giver lejeloven udlejere incitament til at presse lejere.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Reglerne skaber konflikt

TV2 Lorry har tidligere beskrevet, hvordan lejere har oplevet, at de bliver presset af store ejendomsinvestorer som Blackstone, der også laver mange 5-2 renoveringer.

Ifølge LLO betyder de nuværende regler, at der ofte skabes unødig konflikt imellem lejer og udlejer. 

- Hvis man får en lejelovgivning, der mere præcist siger, hvad huslejen skal være, så vil man tage luften ud af rigtig mange konflikter, siger Claus Højte.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik