Livreddere gør status: Dårligste badesæson i mands minde

TrygFonden Kystlivredning lukkede i går deres livreddertårne. Sæsonen bød på få gode badedage, færre badegæster og færre alvorlige redningsaktioner.

I de seneste otte uger har livredderne fra TrygFonden Kystlivredning bemandet livreddertårne rundt om i landet. I går pakkede de deres udstyr sammen og forlod tårnene for sidste gang i år. Det har dog været en stille sæson for livredderne.

- Vejret og vandtemperaturen spiller naturligvis en væsentlig rolle for folks lyst til at tage på stranden, og i år har det bare været surt sommervejr meget af tiden, siger René Højer, programchef med ansvar for bade- og vandsikkerhed i TrygFonden.

Det sure sommervejr har gjort, at der har været færre badegæster, og færre badegæster har betydet, at livredderne har måtte lave færre alvorlige redningsaktioner. I København har Trygfonden Kystlivredning i denne sæson blot måtte lave 4 livreddende aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare.

- De livreddende aktioner kan man sige har haft nogle fællestræk i forhold til, at der har været uopmærksomhed omkring egne svømmeevner eller, at man ikke har sørget for at gå i vandet med en, som kunne træde til og hjælpe, hvis der opstod problemer, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning, til TV 2 Lorry.

Forældre har manglet opsyn

Livredderne har indleveret deres udstyr, som skal vedligeholdes og gøres klar til næste sæson, og så kan de også kigge tilbage på badesæsonen. Her er der én ting, som har stået ud i Hovedstadsområdet.

- Det vi har oplevet i år har især været manglende opsyn fra forældres side. Der har været en større opgave med vildfarende børn, som er kommet i problemer, og der har vi været så årvågne, at vi har kunne gribe ind tidsmæssigt. Det er en ting vi gerne vil have udryddet til næste år, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning til TV 2 Lorry.

At livredderne har skulle bruge mindre tid på at redde liv betyder, at de haft mere tid til at oplyse folk på stranden om badesikkerhed. 

- Det er en vigtig del af livredderjobbet, da det er med til at øge badesikkerheden på den lange bane. I år har de nok også brugt deres vindjakker mere, end de plejer, og det er ingen hemmelighed, at jobbet er sjovere, når strandene er fulde af badegæster, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Har man stadig lyst til at bade i de kommende uger, så opfordrer Trygfonden Kystlivredning til, at man som badegæst passer ekstra meget på, da der ikke vil være livreddere på plads til at holde øje. Dog er der livreddere på plads ved havnebadene ved Fisketorvet, Sluseholmen og Islands Brygge i København indtil den 30. september.

TrygFondens 5 baderåd

1. Lær at svømme
Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.
 
2. Gå aldrig alene i vandet
Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.
 
3. Læs vinden og vandet
Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.
 
4. Lær stranden at kende
En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.
 
5. Slip ikke børnene af syne
Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik