Champagnedåb: Lise Nørgaard lægger navn til ny rose

I dag gik turen forbi Korsbæk for Matador-moderen Lise Nørgaard, der gæstede Dyrehavsbakken i en ganske særlig anledning. Her skulle hun døbe en rose.

Rose-dåb. Jo, den er god nok. Det var hvad der foregik på Dyrehavsbakken i dag. 

Her mødte rosenforædler Rosa Eskelund, der er ganske anerkendt indenfor faget og den eneste kvindelige rosenforædler i verden, den snart 99-årige Lise Nørgaard.

Nørgaard havde fået den store ære at døbe rosen, der har været ti år undervejs.

- Det var helt fantastisk, ikke. At man også får en rose opkaldt efter sig, foruden at være mormor og oldemor. Og det er en fantastisk smuk rose, fortæller Lise Nørgaard til TV 2 Lorry.

Rosen, der gik under navnet 'Rose X' frem til dåben på Dyrehavsbakken, har det taget rosenforældren Rosa Eskelund ti år at fremavle.

(Artiklen fortsætter under billeder)

 
 
Foto: Rosen 'Lise Nørgaard' Foto: Rosa Eskelund / Presse

At være rosenforædler består i at føre pollen fra en rose til en anden rose, for på den måde at lave en kontrolleret 'befrugtning' mellem roserne.

- Ja, jeg går selv rundt og leger bi. Det tager den tid, det tager. Fra jeg starter bestøvningen med en pensel, til en rose er færdig til at blive sat i produktion, går der mange år. Når de bedste krydsninger er valgt, skal de opformeres. Så bliver roserne testet på marker i Danmark og Holland. Herfra bliver de sundeste og kønneste valgt ud, og så skal de opformeres. Det tager let 10 år, har rosenforædleren Rosa Eskelund tidligere udtalt til nichemediet grønnegenveje.dk.

Og i dag skulle den døbes - i højt solskinsvejr og med masser af god stemning.

- Det var meget morsomt, solen skinnede, roserne struttede, og det var meget smukt, fortæller Lise Nørgaard og bemærker, at dåben blev stadfæstet med lyserød champagne - også til rosen:

- Den fik en lille sjat, men jeg synes det var bedre til os indvortes - så resten drak jeg selv, griner forfatteren.

Efter arrangementet fik Lise Nørgaard og et mindre følge en bid mad sammen med Rosa Eskelund på Dyrehavsbakken. Og rosen til rosen er ikke til at tage fejl af hos den aldrende Matador-mor, der blev meget smigret, da hun blev spurgt, om hun ville navngive rosen. 

Rosen 'Lise Nørgaard'
Rosen 'Lise Nørgaard'
Foto: Rosa Eskelund / Presse

- Det er så fantastisk, man kan ikke nå højere i denne verden. Jeg har altid været meget glade for roser. Det er en af de eneste blomster, der ikke dør, når den ser mig.

- Asalier bukker samnmen og taber alle blade, når de ser mig. Men roserne, dem kan jeg godt holde, siger Nørgaard.

Selv har Lise Nørgaard ingen have længere - så roserne bliver indkøbt hos blomsterhandleren, men hun mener, at Benny Andersen og hans kone stadigvæk har en del af de rosenbede, som står ved huset på Hummeltoftevej.

Også Rosa Eskelund var begejstret efter dagens dåb:

- Det var fantatisk, det var dejligt at møde Lise, og det var en dejlig formiddag. Vi snakkede lidt om livet og forskellige ting. Det var rigtig spændende, og jeg er rigtig beæret over at møde hende, siger rosenforædleren til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik