Lindegården: Stridende parter kræver handling nu

SIND, FOA og Københavns Kommune har i samarbejde lavet en firepunkts handlingsplan for bostederne, samtidig ønsker man at få Region Sjælland på banen.

Det har ikke skortet på kritik fra hverken landsforeningen for psykisk sundhed, SIND eller fagforbundet FOA mod Københavns Kommune efter sosu-assistenten Vivi Nielsen den 25. marts blev dræbt af en psykotisk beboer på Center Lindegården i Roskilde.

Men først fredag morgen indbød den københavnske socialborgmester Jesper Christensen (A) SINDs formand Knud Kristensen og FOAs formand Dennis Kristensen til møde på Rådhuset. Mødets agenda var at drøfte Lindegårdens store problemer.

- Vi er jo interesserede i det samme. Vi har som kommune ansvaret for de ansattes sikkerhed, og har derfor interesse i at gøre det trygt at arbejde på bosteder. Det samme har FOA, mens SIND er interesseret i sikre forhold for beboerne, siger Jesper Christensen til TV 2 Lorry.

FOAs Dennis Kristensen tog da også gladeligt imod invitationen.

- De forslag der kom fra Københavns Kommune er ganske fornuftige. De imødeser mange af de tiltag, vi selv har peget på i en national handlingsplan mod vold. Så i den forstand er vi sådan set meget tilfredse med at kommunen har indset, at det her er alvor. Der skal  ske noget, og det der skal ske, skal være noget der rykker, siger han til TV 2 Lorry.

Mødet resulterede i fire punkter, de tre parter gerne ser opfyldt snarest muligt.

  • Der skal laves en ny institutionstype, der kan rumme de farlige, stofmisbrugende og psykisk syge patienter. De skal være en mellemting mellem hospital og bosted, og drives i samarbejde mellem regionerne og kommunerne, men under sundhedsloven, så der er mulighed for tvang i behandlingen.

  • Det skal være muligt at flytte beboere væk fra bostederne, hvis de udgør en fare for andre, udøver alvorlig kriminalitet eller er stærkt stofmisbrugende.

  • Alle relevante oplysninger om en psykisk syg skal udleveres til bostederne fra Regionerne, så man er i stand til at risikovurdere og håndtere borgeren.

  • Der skal laves klare udskrivningsaftaler, så ingen udskrives fra Regionerne psykiatriske sygehuse, uden at bostederne har den nødvendige viden om den pågældende.

Med den fælles udtalelse appellerer FOA, SIND og Københavns Kommune kraftigt til, at Region Sjælland træder ind i et samarbejde.

- Jeg synes godt nok, at politikerne i Region Sjælland skulle tage at få fingeren ud, og melde sig ind i den her kamp. En kamp der handler om, også at sikre de øvrige borgere på bostederne ordentlige forhold, men så sandelig også de ansatte, siger FOAs forbundsformand Dennis Kristensen til TV 2 Lorry.

Hverken Sjællands Regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) eller formanden for Regionsrådets Social- & Psykiatriudvalg, Kirsten Devantier har i dag ønsket at forholde sig til kritikken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik