Letbane-kaos: Borgmestre i chok over afstemning

Flere borgmestre er i chok oven på gårsdagens afstemning i Transportudvalget. Letbanen, som har været planlagt i årevis, blev udskudt på ubestemt tid.

Det blev til 15 NEJ-stemmer og 14 JA-stemmer, da Folketingets Transportudvalg i går skulle stemme om at sende lovforslaget om letbane-projektet videre til færdigbehandling.

Hvis det var blevet et ja, kunne man være gået i gang med at anlægge letbanen. Det var de borgerlige partier som stemte imod færdigbehandlingen.

Dybt godnat

Resultatet af afstemningen vækker vrede i de berørte kommuner:

 - Det er dybt godnat. Der er gået fnidder og andre skjulte dagsordner i den. Jeg kan ikke huske, at jeg har været udsat for et lignende samarbejde nogensinde. Man sætter alt muligt i gang og lige pludselig midt i processen laver man sabotage. Man orienterer ikke sine samarbejdspartnere og det hele foregår bag lukkede døre. Det er en frustrerende proces, lyder fra Glostrups borgmester John Engelhardt (V) til TV 2 Lorry.

Planen er, at letbanen skal gå igennem 11 kommuner: Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe, Herlev, Rødovre, Albertslund, Glostrup, Brøndby, Hvidovre, Vallensbæk, Høje-Taastrup og Ishøj. Men letbanens fremtid er pludselig blevet usikker, fordi de Konservative mener, at der er opstået tvivl om prisen på letbanen.

- Det er fortvivlende og beklageligt, at vores folketingspolitikere ikke har større udsyn. Vi har virksomheder, som har etableret sig i tillid til, at letbanen kom, siger Gladsaxes bogmester Karin Holst (S).

Også Socialdemokraternes medlem af Folketingets Transportudvalg, Jeppe Bruus, er uforstående over for resultatet af gårsdagens afstemning. 

- Det betyder jo, at letbanen er udskudt nu med den begrundelse, at man skal holde møde med ministeren. Det er fuldstændig vanvittigt, regeringen har fremlagt et lovforslag om anlægsloven tilbage i januar - den skulle have været behandlet inden påske, og nu sidder regeringspartiet så og stemmer imod færdiggørelsen af lovbehandlingen. Der er ingen saglig begrundelse for det - alle de spørgsmål, der er stillet, er også blevet besvaret - det eneste man henviser til er, at der skal være møde hos ministeren, siger Jeppe Bruus.

Planlagt siden 2009

Aftalen om at lave en letbane fra Lyngby-Taarbæk til Ishøj blev indgået i 2009. Alle Folketingets daværende partier blev enige om projektet. 

Resultatet af gårdagens afstemning i Transportudvalget betyder reelt, at letbane-projektet er udskudt på ubestemt tid.

 

Det er historisk stort løftebrud, hvis regeringen løber fra aftalen om letbanen, lyder det fra Socialdemokraternes Jeppe Bruus, der sidder i Folketingets Transportudvalg

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik