For let at sælge stjålet guld

Fem bandemedlemmer i varetægt for indbrud. Tyvene har for let ved at sælge stjålne smykker, vurderer politiets enhed mod organiseret indbrud. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Indbrudstyve har alt for let ved at afsætte stjålet guld og sølv hos guldsmedene. Sådan lyder erfaringen fra efterforskningen hos det sjællandske politisamarbejde Task Force Indbrud (TFI).

I går fik TFI varetægtsfængslet fire mænd i alderen 18 til 28 år, alle med tilknytning til bandegrupperingen Værebrogruppen.

Politiet mener, at gruppen har specialiseret sig i indbrud i villaer, hvor de stjæler guld og sølv, kontanter og elektronik. Foreløbig er gruppen sigtet for 15 indbrud i Nordsjælland og på Københavns Vestegnen. Ved mange af indbruddene er der stjålet værdier for mellem 100.000 og 270.000 kroner.

Guldsmede behøver kun at opbevare opkøbt guld i 6 dage inden omsmeltning

- Det er for let for en tyv at gå ud at stjæle guld og sølv og køre direkte ind hos en guldsmed og få det solgt. Der bør være nogle restriktioner, så det ikke er helt så let for dem, siger politiinspektør Karl Erik Agerbo fra Task Force Indbrud Sjælland.

Ifølge lov om handel med brugte genstande behøver guldsmedene kun at opbevare brugte smykker, som de har købt, i seks hverdage, før de må smelte dem om eller sælge dem videre. Det vanskeliggør politiets opgave med opspore tyvekoster og bevise, at der har været tale om hæleri.

Mændene varetægtsfængslet i mellem 2-4 uger

- Vi kommer ofte bagud, fordi tingene er væk, når vi skal lave en kontrol hos de forretningsdrivende. Dermed har vi svært ved at etablere et tilstrækkeligt mistankegrundlag for, at der er tale om hæleri, fordi det er tilladt at handle med brugte genstande og tilladt at sælge sit gamle guld og sølv, siger Karl Erik Agerbo, der blandt andet kunne ønske sig, at guldsmedene var mere kritiske og krævede billedlegitimation, når de købte brugte smykker.

Netop nu arbejder Rigspolitiet på at få strammet reglerne.

De fire mænd blev varetægtsfænglset i mellem to og fire uger. De er i forvejen kendt af politiet for berigelseskriminalitet. Endnu en gerningsmand er eftersøgt i sagen.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra guldsmedenes organisation Guldsmedebranchen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik