Lektor: Nye højhuse giver mere vind på cykelstierne

København vokser voldsomt, og masser af nye højhuse skyder op. TV 2 Lorry har bedt en ekspert vurdere tre projekter.

Vil det blæse mere i Københavns gader, hvis man bygger højt?

Det korte svar er ja, lyder det fra lektor og sektionsleder ved 'Bærende Konstruktioner' på DTU i Lyngby, Holger Koos. 

Hvad, man så kan gøre i stedet for at forbedre klimaet for cyklister, barnevogne og caféborde, vender vi tilbage til.

- Vindens hastighed er voldsommere, jo højere op man kommer. Vinden fanges af de høje bygninger og transporteres hele vejen ned i gadeplan, forklarer Holger Koos til TV 2 Lorry. 

Drop cykelparkering ved hjørnerne

I en vindsimulator er det ganske tydeligt at se, hvordan mere end halvdelen af al vind, der rammer direkte ind i et firkantet højhus, stryger lodret mod jorden. 

- Det er selvfølgelig slemt, hvis man står lige midt for huset. Men værst er det faktisk ved hjørnerne. Vinden bliver jo ikke nede foran bygningerne. Den skal mase sig rundt om hjørnerne, siger vind-eksperten og tilføjer:

- Det er her, man skal passe på, at folk ikke bliver blæst omkuld, eller at cyklerne vælter. 

I en vindsimulator kan med ved hjælp af laser og røg tydeligt se, hvordan et højhus bremser vinden, som i overvejende grad tvinges mod gadeplan.

Man kan godt bygge højt og sikre byliv

København skyder i vejret i disse år, hvor mere end 40 højhuse er på vej, mens 20 allerede er opført. Det viser en oversigt, som Berlingske har skaffet fra Teknik- og Miljøforvaltningen. 

De fleste steder giver byggerierne anledning til heftig debat - blandt andet på grund af skygger og vind. 

Holger Koos understreger dog, at man - ifølge ham - ikke behøver at være bange for at bygge højt, hvis man blot tænker sig om. 

- Der er gode muligheder for alligevel at lave et attraktivt byliv, siger han. 

- Jeg plejer at bruge Nyhavn som eksempel. Her sidder københavnerne året rundt i bidende kulde med varmelamper. Vi accepterer, at klimaet ikke er optimalt, fordi der er herligt at være. 

Enkle løsninger mindsker blæst

Og man kan med forskellige tiltag reducere vindens kraft. 

Højhuset kan eksempelvis udformes, så det er slankest, hvor vinden oftest rammer. En rund bygning vil ligeledes gøre, at mere vind blæser forbi i stedet for ned på gadeplan. 

Desuden kan man stille sit højhus på et lavere, bredere plateau, fordi vinden så bremses på det lavere tag. 

- Derudover kan man gå endnu videre og se på, om der kan plantes træer i området, som kan styre blæstens retning. Måske man også kan designe kunstneriske og flotte vindskærme, hvis der plads i byen uden at forstyrre trafikken, siger Holger Koos til TV 2 Lorry.

Nedenfor har lektoren vurderet tre aldeles høje projekter i København.

 
 
Foto: Over Byen Arkitekter

Nuuks plads - 75 meter - i høring

"Umiddelbart har bygningen her et moderat tværsnit. Den fanger altså ikke så meget vind."

"Vest/Sydvest er i København den hyppigste vindretning. Og det ser ud til, at man her har bygningens smalle side, hvilket jo er smart. Der vil måske være noget vind ved hjørnet på Hjort Lorenzens Gade, så der skal hovedindgangen nok ikke være."

"På tagterassen kan man risikere ekstra vind, fordi det blæser lige derned fra højden. Det kan være ærgerligt, hvis den skal bruges som mødested. Men omvendt - da den ligger mest mod syd, så vil der jo være masser af sollys. Man accepterer mere vind, når det er varmt." 

"Bygningen er placeret på et plateau, og det vil give mindre vind helt nede i gadeplan."
 
 

Posthusgrunden - 115 meter - vedtaget

"Det et meget komplekst arrangement. De har jo lavet runde bygninger, som normalt er bedre i vind end firkantede. Men der er flere af dem, og de står tæt."

"Der står firkantede bygninger foran med små mellemrum. De kan afskærme området i midten for vind. Men hvis det blæser kraftigt, kan det være voldsomt i de smalle åbninger."

"Mit umiddelbare gæt er, at det også vil blæse kraftigt på pladsen i midten nogle vintre. Men om det bliver dramatisk vil jeg ikke kunne sige, for omvendt står bygninger tæt og kan afskærme."

"I sådan et byggeri her er det vigtigt at tjekke på en computer eller i et forsøg, om man løber ind i nogle problemstillinger. Især hvis der er områder, som skal være beskyttede - eksempelvis ved samlingssteder eller mødesteder."
 
 
Foto: Projektskitse

Great Northern, 330 meter - forslag

"Her har de jo lavet huset trekantet. Man vil altså fange mindre vind, jo højere vi kommer op, hvilket i princippet kan være smart. Her kan man så overveje, om det er nok, at bygningerne bliver smallere, når de stikker så højt op."

Bygningen er placeret tæt på vandet, og man har talt om at lave forlystelsespark omkring: 
"Man skal overveje, om man vil lave et soldæk eller en udkigspost lige nede foran. Her kan det blæse voldsomt. Og mod nord vil der være skygge. Der er så alligevel færgeområde, så jeg ved ikke, om det er relevant."

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik