Lejligheder til salg bliver en mangelvare i København

Antallet af lejligheder til salg er skrumpet gevaldigt i København og har nået et historisk lavpunkt.

Der er ikke så meget at vælge imellem på ejendomsmæglernes opslagstavle, hvis man er på jagt efter en ejerlejlighed i Hovedstadsområdet.

Sidst i januar 2013 var der således 1216 ejerlejligheder til salg i Københavns Kommune, viser tal fra Realkreditrådet.

- Ét år tidligere var det tal 2101. Det svarer til et fald på 885 boliger eller på over 42 procent på blot ét år. Det betragter vi som et voldsomt fald, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea.

Hun har regnet sig frem til, at udbuddet hver måned er faldet med i gennemsnit 74 lejligheder i København det seneste år. Hvis den takt fortsætter, vil Københavns Kommune være tømt for lejligheder til salg om 16 måneder.

Det faldende udbud skyldes dog ikke kun, at der er kommet gang i salget, siger Mikkel Høegh, chefanalytiker i BRFkredit. Boligmarkedet er fortsat noget trægt, og det får mange boligejere til at opgive at sælge eller helt vente med at sætte boligen til salg.

- Udviklingen skyldes to ting, dels at mange er afventende i forhold til at sælge deres bolig og dermed venter med at sætte til salg til bedre tider, dels at der rent faktisk bliver solgt flere boliger, siger Mikkel Høegh.

Han understreger, at der dog er kommet gang i salget af ejerlejligheder det seneste års tid.

Det faldende boligudbud betyder på landsplan, at der i dag står 3300 færre ejerlejligheder til salg, end der i gennemsnit har gjort siden 2004.

- Den senere tids udvikling på boligmarkedet har betydet, at ejerlejligheder så småt er ved at være en mangelvare, siger Jan Knøsgaard, vicedirektør i Realkreditrådet.

- Det er et generelt billede i hele landet, selvom udviklingen især er tydelig omkring hovedstaden, hvor antallet af ejerlejligheder til salg ikke tidligere har været så lavt som nu, tilføjer han.

Det samlede boligudbud i Danmark lyder i januar 2013 på 56.994 ejerboliger og består af 39.342 parcel- og rækkehuse, 6798 ejerlejligheder og 10.854 fritidshuse.

Dermed står der samlet set 6295 færre ejerboliger til salg end for et år siden. Heraf udgør parcel- og rækkehuse cirka 4000 og ejerlejligheder cirka 2200.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik