Jazzmusiker Caroline Henderson foran Montmartre i forbindelse med forestillingen "In the house". Foto: Jonas Skovbjerg Fogh - Scanpix

Legendarisk jazzhus i krise: Mister 700.000 kroner i støtte

Spillestedet Montmartre lukker 1. januar 2017 - med mindre det lykkes at gentænke stedets forretningsmodel

Jazzklubben Montmartre i Indre København har ikke fået forlænget sin årlige støtte på 700.000 kroner.

Der er allerede mange, som har henvendt sig med kreative ideer til, hvordan vi kan drive huset videre, så vi vil gerne invitere til dialog, og forsøge at nytænke stedet.

Rune Bech

Det har Københavns Kommune besluttet i forbindelse med det nyligt indgåede budgetforlig. 

Derfor risikerer stedet at dreje nøglen om allerede 1. januar 2017.

- Kunst og kultur koster, og det her er et meget svært område at drive på markedsvilkår. Vi benytter os i forvejen fortrinsvis af frivillig arbejdskraft på stedet. Så vi har gjort, hvad vi har kunnet for at køre klubben på et lavt økonomisk niveau, siger stifteren Rune Bech til TV2 Lorry. 

Læs også Københavnsk jazz-legende fylder 70

Han vil ikke allerede lægge projektet i graven. 

- Vi er optimister. Fremfor at se sort, vil vi hellere se muligheder. Vi går nu i gang med at afdække alle tænkelige scenarier. Der er allerede mange, som har henvendt sig med kreative ideer til, hvordan vi kan drive huset videre, så vi vil gerne invitere til dialog, og forsøge at nytænke stedet. 

Hvorfor har I ikke allerede gjort det?
- Vi har forsøgt at lytte, men nogen gange skal der noget drastisk til, før man får taget en beslutning om at genopfinde sig selv. 

Læs også Peter Øvig: BZ'erne har ikke gjort meget godt for København

Rune Bech frygter, at en lukning vil gå ud over hovedstadens ellers gode ry i internationale jazzmiljøer.

- Vi er et af de vigtige steder for jazzen i København. Mange jazzmusikere vil være kede af det, hvis vi lukker. Hovedstaden er en jazzby, som folk rejser til fra hele verden. Mere end 200.000 besøgte eksempelvis festivalen, så det ville være trist, hvis vi ikke skulle fortsætte med at bidrage til det, siger han. 

Han ønsker kun at drive stedet videre, hvis klubben også fremover har økonomi til at levere stor kunst fra hele verden. 

Montmartre åbnede første gang i 1959, men lukkede i 1995. Femten år efter genåbnede jazzpianisten Niels Lan Doky og hans ven Rune Bech klubben i Store Regnegade i 2010.